Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.1.15 / dotaz č. 54522
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat zda je nutné od 1.1.2015 zpracovat PENEB dle platné legislativy i přesto že máme na našem BD zpracovaný průkaz podle staré metodiky. Tzn. jednalo by se o aktualizaci u které by samozřejmě došlo ke zhoršení zatřídení našeho BD, jelikož je nová metodika mnohem přísnější. Pokud toto není nutné, postačuje zpracovat aktualizaci až po doběhnutí 10-ti leté platnosti PENEB?

Dále bych se chtěl zeptat na případ, zda je výměna krytiny ploché střechy - hydroizolační fólie za novou hydroizolační fólii důvodem pro zpracování nového PENEB (nejedná se o zateplení). Plochá střecha je zateplena "po staru" menší tloušťkou izolace cca 60mm, ale Bytové družstvo by nechtělo doteplovat, pouze opravit havarijní stav hydroizolační vrstvy.

Děkuji
Vážený pane,
pokud máte zpracovaný Průkaz energetické náročnosti budovy podle vyhl. 148/2007 Sb., pak tento dokument platí 10 let a nemusíte tedy po dobu jeho platnosti zpracovávat nový. Pozor: nezaměňovat s Energetickým průkazem podle vyhl. č. 291/2001 Sb.! Nejde o PENB, takže ho nelze použít.

Samozřejmě musíte zpracovat nový PENB, pokud v budově dojde k tzv. větší změně, tedy změně která se týká více než 25% obálky budovy (plocha stěn + oken + střechy + podlahy) a která ovlivní energetickou náročnost budovy. Jestliže tedy jde jen o výměnu krytiny bez zateplení, nezmění se energetická náročnost budovy a PENB zpracovávat nemusíte.

S pozdravem
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk