Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.15 / dotaz č. 54598
Jsme SVJ o 12ti bytech.Dům je vytápěn vlastní plynovou kotelnou.Všechny byty mají stejnou plochu.Zajímá mě,zda povinnost instalovat měřiče tepla se vztahuje i na nás,jestliže platíme zálohové částky na topení a na konci roku přeplatky,nebo nedoplatky hradíme ze společných prostředků.Jedná se o rozúčtování nákladů,nebo ne?
Zákonem č. 318/2012 Sb. byla stavebníkům, vlastníkům budov nebo společenství vlastníků jednotek uložena povinnost vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům. Tyto přístroje mají sloužit k rozúčtování nákladů na vytápění. K tomu byl vydán prováděcí předpis, který stanovuje, že instalace těchto přístrojů se nevztahuje na případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii. Nevztahuje se tedy na rodinné domy a objekty pro rodinnou rekreaci.

Pro SBD a SVJ tuto problematiku dále upravuje zákon č. 67/2013 Sb. (§ 6), který umožňuje náklady na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody rozúčtovat na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci v domě, u společenství ujednáním všech vlastníků jednotek. Nedojde-li k ujednání, rozúčtují se náklady podle tohoto právního předpisu.

U SBD a SVJ zůstává tedy povinnost vybavit otopná tělesa přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie.

Na způsobu rozúčtování nákladů se ale můžete dohodnout jakýmkoliv jiným způsobem.

Odpovídá:  Ing. Jan Linhart* - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Legislativa
tisk