Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.2.15 / dotaz č. 55034
Hezký den přeji,
rád bych se představil jsem malá firma působící v oblasti elektro a od roku 1993 a od roku 2009 stavím na střechách RD a menších firem FVE. Mám dotaz k letošnímu roku 2015 je možné stavět na střechách RD a firemních střechách do 30KW? Pokud jsem dostatečně četl, tak ano, ale zatím jsem se nedočetl o nějaké podpoře pro investory.S finančním zvýhodněním pro investory vůbec nepočítám, ale dle diskutovaného návrhu by byla možnosti akumulace do sítě(Net-Metering) pro investory dobré řešení. Např. pokud by FVE na střeše RD byla 5kW s roční výrobou cca 4,5MW částečně by FVE dodávala do RD cca 2,8MW ročně(zelený bonus) a zbytek vyrobené energie by bylo možno odebrat ze sítě do výše zmíněných cca 4,5MW. Moje otázka je, jestli je projednávána/bude schválena tato nefinanční forma podpory pro investory do 10kW pro RD a 30kW na střechách menších firem? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
Děkujeme za položení dotazu. Začnu odpovídat postupně na Vaše otázky. Ano, i v letošním roce 2015, rovněž tak v minulých letech, bylo možné stavět fotovoltaické střešní elektrárny s výkonem do 30kWp, a nebylo ani není podstatné kdo je provozovatelem.
Jediné období, kdy toto možné nebylo, označujeme za "fotovoltaickou dobu temna", která probíhala v období od cca počátku února 2010 do cca konce listopadu 2011, záleželo ještě totiž na konkrétním distrubutorovi elektrické energie.
K otázce podpory pro investory, to je myslím správná otázka. Pokud byl český i evropský ohlas fotovoltaiky, byl zejména při ukončení největšího rozvoje fotovoltaiky ve Španělsku a u nás, který spočíval v omezení podpory do té doby nastavené provozní cenové podpory. V těchto uvedených 2 zemích se však podstatné snížení provozní podpory neobešlo bez legislativních chyb, investorských ztrát a řada velkých nedokončených dobrých projektů proto ztroskotala. Právě širokým rozšířením se z investorského businessu, provozních zkušeností, poklesem ceny technologií, integrací do nových budov, se fotovoltaika stala jednou z hlavních metod, pro dosažení energetických úspor v budovách - vlastní výrobou v místě její potřeby.
Zakončení přímé finanční podpory pro fotovoltaické elektrárny skončilo 31.12.2013. Od té doby například Česká fotovoltaická asociace, která zastupuje hlavně malé a střední střešní elektrárny, se snaží ve spolupráci s Energetickým regulačním úřadem o prosazení tzv. nepřímé finanční podpory - cestou NET METERINGU.
Co vlastně prosazovaný český net metering znamená, jaké cesty povedou k řešení a kdy se dočkáme?
Cílem nefinanční podpory obnovitelných zdrojů je poskytnutí funkce "energetická síť jako akumulátor" pro budovy, které budou aktivně přistupovat k prosazování cílů aktualizované Státní energetické koncepce, formou instalace např. fotovoltaických elektráren na střechách budov, a sami jako provozovatelé (u rodinných domlů spotřebitelé) uhradí náklady s instalací společné. Přispějí tak ke zlepšování životního prostředí - bude menší potřeba během dne černého, (hněděho) uhlí a každý takto smýšlející člověk se bude aktivně podílet na lepším životním prostředí. A je celkem logické, za tento jeho "lidský a aktivní" přístup by měl být něčím odměněn. Tato odměna by spočívala v možnosti využívání energetické sítě jako akumulátoru, a umožnila by těmto osobám tzv. zápočet vyrobené elektřiny a spotřebované elektřiny například v navrhovaném časovém období 1 roku.
Ve vašem číselném příkladu to však bude jinak. Při vlastní spotřebě 2,8 MWh za rok a výrobě 4,5 MWh, byste v nejlepším případě mohl využít jen hodnotu 1,7 MWh (nikoliv Vámi udávaných 4,5 MWh).
Nefinanční podpora by mohla vzniknout (pravděpodobně) v průběhu roku 2016 nové distribuční tarify (možná 2017), právě se zohledněním možností provedení "zápočtu" v místě odebrané a vyrobené elektřiny", možná ještě ke vztahu k typu použitých spotřebičů, rovněž tak i výše vlastní spotřeby z celkového vyrobeného množství energie. Ještě je však nutné dopadit mnoho detailů, souvisejících s množstvím takto započítané elektřiny, protože bude nutné zaplatit i "službu akumulátoru sítě".
Aktuální informace naleznete na stránkách Energetického regulačního úřadu (www.eru.cz) nebo na stránkách České fotovoltaické asociace (www.cefas.cz).
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Legislativa
tisk