Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.15 / dotaz č. 55047
Přečetl jsem si článek ing. Winklera v Táborském deníku o průkazu energetické náročnosti budov. Abych mohl posoudit, do které kategorie náš bytový dům patří, potřeboval bych blíže specifikovat, vysvětlit, co se počítá do "energeticky vztažné plochy". Prosím o vysvětlení, definici, aby i laik pochopil, jak ji spočítat.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu uvádím definici energeticky vztažné plochy ze zákona č. 406/2000 Sb. v platném znění.
Energeticky vztažná plocha je rozhodující pro volbu termínu, do kterého je stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinen podle §7a zákona č. 406/2000 Sb. zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti budovy. Termíny, od kterých tato povinnost nastává podle velikosti energeticky vztažné plochy domu, jsou uvedeny v §7a zákona 406/2000 Sb. ve znění zákona č. 318/2012 Sb.
Podle definice uvedené v tomto zákoně v §2 odst.(1), písm. r )se rozumí:
„Celkovou energeticky vztažnou plochou vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy“.
Energeticky vztažnou plochou je tedy půdorysná plocha objektu vymezená vnějšími rozměry stavby. Při vícepodlažních domech se do energetické vztažné plochy počítá plocha všech podlaží, (pokud se jedná o vytápěné prostory). Na př u 5-ti podlažního domu se počítá půdorysná plocha x 5.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB