Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.15 / dotaz č. 55069
Dobrý den,
stavíme RD o výměře 150m2, nepodsklepený, bez garáže, částěčně do patra, užitná plocha 160m2. Nezatepleno, Heluz Family 44, tepelné ztráta spočítána na 7kW. Jsme 4-členná rodina s malými dětmi, takže dům bude obýván po celý den. Chtěl bych topit dřevem - levnější přístup a zatím mě občasná manuální práce baví, jako náhradní variantu jsem ještě zvažoval tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem, ale hlavně kvůli vysokým počátečním nákladům je to prozatím "plán B".

Chtěl bych se zeptat na odborný názor na to, kdybych to realizoval jako krbovou vložku s vyměníkem v obývacím pokoji, se zadním příkládáním z technické místnosti (2,5x2,5m), kde by byla akumulační nádrž. Doplňkově by sloužil el. kotel. Nahřívána by byla i TUV. "Podlahovka" je zatím pouze v obývacím pokoji, kuchyni a koupelně.

Tyto otázky si mj. kladu: Není lepší dát "podlahovku" uplně všude? Nebude se zbytečně přehřívat obývací pokoj? Je to bezpečné mít to v obývacím pokoji? Je technická místnost dost velká? Nebylo by lepší mít kotel na dřevo v technické místnosti a v obyváku jen krbová kamna na občasnou potěchu oka? Nebude se blížit cena realizace výše zmíněnému TČ (nabídka od IVT 270k)?

Předem děkuji za odborné rady.
Vážený pane,
děkujeme za vaše otázky.

1) Není lepší dát "podlahovku" úplně všude? Ne. Podlahové topení se nehodí do ložnice, dále tam kde chcete mít koberec, nábytek a tam, kde se dlouho stojí - u kuchyňské linky. Jinak ho samozřejmě můžete dát kamkoli. Je vhodné podlahové topení zokruhovat tak, abyste mohl vytápět jen ty části domu, které potřebujete. Nezapomeňte si udělat dokumentaci a zaměření skutečného provedení - po letech si nikdo nepamatuje kudy vede jaká trubka a třeba při výměně prahu u dveří můžete omylem trubku podlahového topení navrtat.

2) Nebude se zbytečně přehřívat obývací pokoj? Nejspíš ano. Pokud budete krbovou vložku využívat jako hlavní zdroj tepla, počítejte s následujícím: Z celkového výkonu předává krbová vložka do místnosti čtvrtinu až polovinu - podle konkrétního typu. Takže pokud tepelná ztráta obýváku představuje čtvrtinu až polovinu tepelné ztráty celého domu, je teoreticky všechno v pořádku. Pokud je menší, bude v obýváku příliš velký výkon. Navíc, pokud chcete vložkou ohřívat i teplou vodu, musíte topit v obýváku, ať je to potřeba nebo ne. Předpokládáme, že v domě budete mít kvůli zdraví a komfortu řízené větrání s rekuperací tepla. V tom případě je problém přehřívání menší, protože větrací systém rozvede z obýváku do ostatních částí domu. Ještě výhodnější je větrací systém s cirkulací vzduchu.

3) Je to bezpečné mít to v obývacím pokoji? Z hlediska požární bezpečnosti je asi lepší přikládání z technické místnosti. U některých typů vložek může být vysoká povrchová teplota některých ploch, takže se na nich může pálit prach, což je nezdravé. Problém je menší při použití řízeného větrání, protože vzduch je průběžně filtrován.

4) Je technická místnost dost velká? Velikost místnosti vám jistě navrhl projektant podle vašich požadavků na technologii a provoz. Nevíme jak velkou akumulační nádrž vám topenář navrhl, běžná velikost je až 1000 l. Spolu s tepelnou izolací zabere až 2 m3 prostoru. Pokud chcete v technické místnosti skladovat dřevo, počítejte že 1 m3 skládaných polínek představuje asi 1000 kWh tepla.

5) Nebylo by lepší mít kotel na dřevo v technické místnosti a v obýváku jen krbová kamna na občasnou potěchu oka? Určitě ano. Prvním důvodem je horší regulovatelnost krbové vložky. Dále vám odpadnou výše uvedené problémy při přehřívání obýváku. Krbová vložka má horší účinnost (cca 75%) oproti kotli (cca 90 %), takže spotřebujete méně dřeva. Krbová vložka má obvykle řádově horší emise než kvalitní kotel na dřevo (na trhu jsou kotle s emisní třídou 4 nebo 5, krbové vložky jsou obvykle ve třídě 2, výjimečně 4). Kotel nevyžaduje tak časté přikládání. Pozor - pro kotel budete potřebovat zhruba dvakrát větší akumulační nádrž, protože kotel má větší výkon.

6) Nebude se blížit cena realizace výše zmíněnému TČ (nabídka od IVT 270k)? Ne. Kvalitní zplynovací kotel pořídíte do 100 tis. Kč, akumulační nádrž 1 m3 stojí do 40 tis. Kč. Komín do 20 tis. Kč. Cena montáže a kotelny bude zhruba stejná pro tepelné čerpadlo i pro kotel s nádrží. Požádejte svého projektanta - topenáře, aby vám sestavil rozpočet. Záleží také na tom, zda do ceny započtete technickou místnost - pro tepelné čerpadlo potřebujete menší. Při ceně výstavby třeba 16 000 Kč/m2 vás uvažovaná technická místnost stojí 100 tis. Kč.

V rámci webové poradny přinášíme jen stručné odpovědi. Pokud byste měl zájem je probrat podrobněji, domluvte si bezplatnou konzultaci v některém středisku EKIS. Přejeme úspěšnou stavbu!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk