Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.15 / dotaz č. 55133
Dobrý den
Do roku 2010 byly příjmy z FVE osvobozené od daně z příjmu.
Narazili jsme na §40 odst. 3) zákona o dani z příjmů, který říká:

3) Osvobození příjmů z provozu malých vodních elektráren, větrných elektráren, solárních a geotermálních zdrojů energie a zařízení na výrobu bioplynu od daně z příjmů obyvatelstva, přiznaná podle právních úprav platných před nabytím účinnosti tohoto zákona, zůstávají v platnosti až do uplynutí doby lhůty, po kterou se na tyto příjmy osvobození vztahuje; dojde-li při provozu malých vodních elektráren, u nichž jsou příjmy osvobozeny36a), k překročení hranice 200000 kWh vyrobené energie ročně, jsou předmětem daně pouze příjmy z energie vyrobené nad tento limit. Pokud byly na základě zákona č. 145/1961 Sb., o dani z příjmu obyvatelstva, a podle zákona č. 389/1990 Sb., o dani z příjmů obyvatelstva, osvobozeny příjmy z provozu těchto zařízení, nemohou již být tyto příjmy znovu osvobozeny podle § 4 odst. 1 písm. e).

Platí teda, že příjem z FVE byl osvobozený i v roce 2011 a dalších, po dobu 5 let následujících po uvedení elektrárny do provozu?
Dobrý den,
Na první pohled Vámi citovaného přechodného ustanovení, by se mohlo zdát, že osvobození na tyto FVE platí až do roku 2015. Také platí princip oprávněného očekávání, které by tuto domněnku podporovalo, že totiž v okamžiku, kdy se jako podnikatel o investici rozhoduji, mám spočítané nějaké cash-flow - a podle toho volím i podíl vlastních a cizích zdrojů, mělo by na základě oprávněného očekávání platit osvobození po dobu definovanou v zákoně, tedy širším výkladem i po době na kterou je osvobození plánováno.

A v tom je právě ten zakopaný pes. Finanční právo, je specifickou oblastí (ne jako u trestního práva) a pro zdaňovací období platí to, co je v zákoně jen a pouze pro daný rok předepsáno zákonem. Rozborem přechodného ustanovení pak docházíme přesně k opačnému názoru.

K osvobození příjmů z provozu fotovoltaických elektráren je ale nutné doplnit, že novelou ZDP provedenou zákonem č. 346/2010 Sb. došlo ke zrušení osvobození těchto příjmů, a to jak u fyzických tak i u právnických osob. Přechodná ustanovení k tomuto zákonu současně stanoví, že osvobození podle § 4 odst. 1 písm. e) nebo § 19 odst. 1 písm. d) zákona č. 586/1992 Sb., ve znění účinném do dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se naposledy použije za zdaňovací období, které započalo v roce 2010.

Od roku 2011 tak nebude možné osvobození těchto příjmů uplatnit, a to i v případě, že lhůta pro osvobození počala běžet již před rokem 2010.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Legislativa
tisk