Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.15 / dotaz č. 55139
Jsme společenství vlastníků - Dvanáctibytovka. Máme jednu společnou plynovou kotelnu a spotřebu plynu rozpočítáváme na jednotlivé byty z plynoměru u paty domu. Ptám se jestli se na nás vztahuje zavedení měřičů tepla, protože se nemůžeme dohodnout . Každý má na zavedení měřičů jiný názor, prosím poraďte mi. Děkuji za odpoveď.
Dobrý den,

Protože jsem na stejnou problematiku reagoval podrobněji již u dotazu č. 53886, dovoluji si tyto informace na tomto místě neopakovat a doporučit Vaší pozornosti tam uvedenou odpověď.
Potřebné technické informace k vyplývající povinnosti jsou uvedeny §7a vyhlášky č. 237/2014 Sb. V této souvislosti upozorňuji na rozdíl mezi zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění a investičně a provozně náročnějším pracovním měřidlem stanoveným - určeným k měření tepla nebo chladu podle zákona o metrologii, a dále pak na nákladové znevýhodnění bytů nebo nebytových prostorů, kde vnitřní rozvod tepla vstupuje a vystupuje v jednom místě, které je nutno vybavit výhradně pracovním měřidlem podle zákona o metrologii.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský