Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.15 / dotaz č. 55214
Dobrý den,
prosím o názor na povinnost vypracovat PENB při pronájmu ucelených částí vybraných budov po 1.lednu 2016 dle §7a, odst.2. a 3 zákona a případné nahrazení průkazu vyúčtováním vyúčtováním za dodávky elektřiny, plynu a tepelné energie pro příslušnou jednotku (prostor) za uplynulé 3 roky.Je to tak, že v případě pronájmu bytové jednotky, nebo uceleného nebytového prostoru v domech, které nejsou osvobozeny od vypracování PENB, po 1.lednu 2016 musí být předložen kupujícímu a nájemci již jen PENB? Má vlastník domu nebo SVJ povinnost tento průkaz na žádost vlastníka jednotky zajistit a jemu předložit, nebo si ho musí vlastník jednotky dle odst.3. zajistit vypracování sám? Jak to bude, pokud dojde k vypuštění §7a, odst1, písmeno c), tak jak to dnes schválila poslanecká sněmovna.

Dobrý den,

Ve Vaší otázce je žádost k vyslovení názoru na uvedenou problematiku, proto zdůrazňuji, že se v níže uvedeném textu skutečně jedná pouze o názor, v žádném případě o výklad nebo komentář k zákonu, k čemuž nemám oprávnění ani kvalifikaci.

Novela zákona 406/2000 Sb. byla skutečně dnes Poslaneckou sněmovnou ve třetím čtení schválena, nicméně Vámi uváděné vypuštění §7a, odst. 1, písmeno c), tak jak to dnes schválila poslanecká sněmovna, se nezakládá na pravdě, neboť schválené znění tuto část nevypouští
(viz http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=301&CT1=0#prilohy)
Pouze formulace zajistit zpracování průkazu je nahrazena formulací opatřit si průkaz.
Patrně jste zaznamenal pozměňovací návrh poslance Ivana Adamce, který v seznamu pozměňovacích návrhů koliduje s jiným pozměňovacím návrhem a zřejmě nebyl přijat. Vzhledem k tomu, že legislativní proces dosud nebyl ukončen, nelze brát ani poslední znění zveřejněné ve sněmovním tisku za definitivní a novelou je lepší se zabývat až po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Ze současně platného textu Vámi uváděných odstavců, který není novelou významově ovlivněn, vyplývají povinnosti vlastníka nebo SVJ opatřit si průkaz za stanovených podmínek a v určených termínech. Odst. 7 §7a umožňuje vlastníkovi jednotky průkaz nahradit jinými doklady zejména v případě, že pro SVJ dosud povinnost opatření průkazu nevznikla nebo i v situaci, kdyby SVJ svou zákonnou povinnost nesplnila. Ve druhém případě takovýto vlastník může pro SVJ oznámením adresovaným SEI velmi efektivně zajistit pokutu za správní delikt.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk