Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.15 / dotaz č. 55308
Mám dotaz ohledně provádění energetického auditu budov. Je u zdravotnického zařízení ve formě státního podniku povinnost vypracovat energetické audity popř. energetické průkazy u stávajících budov s energeticky vztažnou plochou větší než 1500 m2 po 1.1.2015? Budovy se neprodávají, neprovádí se žádné větší stavební zásahy, pouze se využívají pro poskytnutí zdravotní péče.
Jak je to u budov zapsaných v seznamu památek ČR (mají evidenční číslo) jsou z případné povinnosti vypracovat energetický audit vyjmuty?

Děkuji za odpověď
Dobrý den,

z Vašeho dotazu není dostatečně zřejmé, zda správně rozlišujete rozdíl mezi energetickým auditem a průkazem energetické náročnosti. Jedná se o zcela rozdílné dokumenty s odlišnými povinnostmi k jejich opatření.
Povinnost opatření energetického auditu je stanovena v aktuálním znění zákona č. 406/2000 Sb. v §9 s upřesněním ve vyhlášce č. 480/2012 Sb. Novela zákona č. 406/2000 Sb. v současné době prochází závěrečnou fází legislativního procesu, proto doporučuji řešit eventuální nejasnosti v oblasti energetického auditu až po vydání finálního textu ve Sbírce zákonů.
Povinnost opatření průkazu energetické náročnosti ukládá zákon č. 406/2000 Sb. v §7a. Tato povinnost vždy náleží vlastníkovi objektu.
Jestliže má uživatel objektu charakter „orgánu veřejné moci“, platí pro vlastníka povinnost dle odst. 1b) nezávisle na tom, k jakému účelu je budova provozována.
Povinnost dle odst. 1c) se týká pouze bytových domů a administrativních budov, tedy nikoliv zdravotnického zařízení.
Povinnost podle odst. 2 má vlastník budovy jakéhokoliv druhu (kromě výjimek dle odst. 5) při prodeji budovy, v případě nového pronájmu celé budovy a od 1.1.2016 při novém pronájmu ucelené části budovy.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk