Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.2.15 / dotaz č. 55364
Dobrý den,
posím o radu.
V rodiném přízemním domě zděném cca 70 let starém - byt 3+1 + koupelna, WC, žije matka, které je 82 let sama. Dům je bez větších rekonstrukcí v původním stavu. Vytápění je kotlem na uhlí Dakon ve sklepě domu. Ústřední vytápění - rozvody, tělesa jsou z roku1964. Nyní nám nastal problém, že matka není schopna chodit do sklepa topit a tak vymýšlíme nejjenodušší způsob, jak vytápění zjednodušit. Manžel topenář navrhuje elektrokotel, výměnu radiátorů za ploché radiátory s malým objemem vody a expanzní tlak. nádrž ( doposud je expanzní nádrž otevřená) s tím, že by se ponechalo zatím i přepínání na kotel na pevná paliva . Ještě další alternativou přemýšlíme o použití infračevených panelů, ale nejsme si jisti, zda by do takového domu bylo jejich využití vhodné.
S domem nepřipadá zatím v úvahu žádná rekonstukce vzhledem k tomu, že matka chce v klidu dožít.
Předem děkuji za radu.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Vzhledem k uvedeným skutečnostem se jeví vytápění elektrokotlem jako nejvýhodnější, zejména s ohledem na časovou a fyzickou náročnost obsluhy uhelného kotle. Záměna stávajícího kotle Dakon za elektrokotel představuje zásadní rekonstrukci otopného systému. Mimo náhrady stávajících žebrových radiátorů za plochá otopná tělesa bude patrně nutno rekonstruovat i tepelné rozvody, zejména pokud by se jednalo o samotížnou soustavu. Nutnou součástí systému bude i oběhové čerpadlo, tlaková expanzní nádrž a vhodný způsob regulace a automatizace provozu topení.
Infračervené panely je vhodné používat jako doplňkový tepelný zdroj, nikoliv jako hlavní zdroj tepla pro vytápění. Při jejich případném použití by bylo nutno vzít v úvahu i tepelně izolační vlastnosti obvodových stěn domu, aby jejich provoz nebyl nehospodárný.
Předpokládám, že stávající kotel Dakon není rovněž z r. 1964 jako tělesa a rozvody a že byl již v minulosti nahrazen kotlem novějším. Ponechání a provozování kotle na tuhá paliva by bylo výhodné v případě, že nebude na závadu vyšší časová a fyzická náročnost obsluhy oproti jiným palivům.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk