Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.2.15 / dotaz č. 55365
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jaký výkon kotle na tuhá paliva je vhodný do novostavby s přepokládanou tepelnou ztrátou 10 kw? Jedná se o zateplený objekt s novými okny. Je možné výkon kotle odvodit od těchto informací, nebo je nutné brát v úvahu i další údaje, případně které?

Současně prosím o informaci zda nabízíte, jako placenou službu, výpočet tepelné ztráty domu. Pokud ano, jaká je cena této služby a co vše zahrnuje?
Děkuji
Dobrý den,

Pokud je výpočet tepelné ztráty proveden správně a zahrnuje jak teplenou ztrátu prostupem (včetně přirážek), tak větráním (infiltrací), lze dle této hodnoty navrhovat výkon zdroje tepla, přičemž klasické kotle, které mají nejvyšší účinnost při maximálním zatížení kotle (typicky kotle na tuhá paliva), se volí dle produktové řady nejbližší vyšší, proti tomu třeba kondenzační plynové kotle, které mají max. účinnost kolem zatížení 30%, se vyplatí předimenzovat (s ohledem na regulaci výkonu).

Důležitou informací pro stanovení výkonu je rovněž způsob přípravy teplé vody. Pokud bude TV připravováno samostatně, platí výše uvedené, pokud bude TV připravovat kotel, bude u kotlů na tuhá paliva příprava spíše akumulační než průtočná. Pak je třeba stanovit potřebu TV, potřebu tepla, stanovit křivku odběru, stanovit velikost zásobníku a z toho dopočítat tepelný výkon pro ohřev vody.

Při dimenzování kotle je pak nutné vzít v potaz i výkon potřebný na přípravu TV.

V rámci poradenství EKIS není možné sdělovat marketingové a komerční informace, nicméně výpočet tepelné ztráty je běžná činnost našich zaměstnanců a většiny dalších EKIS středisek.
Odpovídá:  Ing. Petr Chmel* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk