Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.2.15 / dotaz č. 55382
Dobrý den,
jakým způsobem modelovat tobogán pro výpočet PENB bazénu? U výjezdu z tobogánu jsou instalovány výdechy vzduchotechniky s teplotou vzduchu 40°C, asi tedy fungují jako vzduchová clona. Je nutné modelovat celou tobogánouvou rouru a přičlenit ji k zóně, odkud vychází a kam ústí? A co voda, která se do tobogánu pouští, lze ji zanedbat?
Děkuji za odpověď
Vážený pane kolego,
Domnívám se, že tobogán se do PENB nezapočítává, protože jde o technologii instalovanou v budově. Do PENB se počítá vše, co se spotřebovává uvnitř budovy a spadá pod vytápění, chlazení, větrání, vlhčení a osvětlení. Nezapočítávají se technologické procesy, tedy ani bazénová technologie a ohřev bazénové vody, včetně vody pro tobogán.
Oporou v tomto smyslu je definice vnitřního prostředí (vyhláška) a energeticky vztažná plocha (zákon). Ale není to zde jasně řečeno, nabízí to možná více interpretací.

Jak modelovat vzduchovou clonu, to standardnim výpočtem skutečně nevím. U administrativních budov u vstupů dáváme odhadovanou ztrátu infiltrací + část spotřeby tepla kryjeme vzduchotechnikou (vzduchová clona).

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, P. Vogel, K. Srdečný