Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.4.15 / dotaz č. 55893
Dobrý den,
prosím o informaci, zda důvodem k odstoupení od kupní smlouvy na prodej rodinného domu ze strany kupující je nedoložení PENB. Jedná se o situaci, kdy je prodávaný dům určen k rekonstrukci a v kupní smlouvě je kromě této skutečnosti výslovně uvedena i dododa, že strana kupující PENB nevyžaduje a energetická náročnost budovy je doložena vyúčtováním za energie za 3 roky.
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

Od 1. ledna 2013 je zákonem 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů, stanovena povinnost vypracování PENB v případě prodeje nemovitostí. Podle § 7a odst. 2 zákona je vlastník budovy povinen zajistit zpracování průkazu. Ze zákona dále vyplývá povinnost:
1) PŘEDLOŽIT průkaz nebo jeho ověřenou kopii, možnému kupujícímu budovy před uzavřením smluv týkajících se koupě budovy (§ 7a odst. 2, b)
2) PŘEDAT průkaz nebo jeho ověřenou kopii, kupujícímu budovy nejpozději při podpisu kupní smlouvy (§ 7a odst. 2, c)

Předložení vyúčtování energií za poslední 3 roky lze podle zákona využít v případě vlastnictví jednotky (jedná se tedy o byt, nikoli dům), kdy může nastat situace, že vlastník chce byt prodat, ale na dům není doposud zpracován PENB (§ 7a odst. 7).

Z výše uvedeného vyplývá, že při prodeji DOMU je od 1.1.2013 předání PENB vyžadováno zákonem a dočasná výjimka s vyúčtováním za poslední 3 roky se na tento případ nevztahuje. Z tohoto hlediska by se mohlo jednat o porušení zákona, přestože byla výslovně učiněna jiná dohoda. V případě pochybností nebo podezření na jednání v rozporu se zákonem se můžete obrátit na Státní energetickou inspekci, jež v tomto ohledu plní funkci kontrolní orgánu veřejné moci.

Posouzení právních následků pro tento konkrétní případ (odstoupené od smlouvy) doporučuji konzultovat se znalci práva.

S pozdravem

P. Vlasák

Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA tisk