Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.3.15 / dotaz č. 55928
Dobry den,

rad bych se ujistil o povinnostech vlastnika jednotky (bytu) v bytovem dome ve vztahu k zakonu 406/2000 Sb. a zpracovani a predlozeni PENB k pripadu:
- prodej teto bytove jednotky v os. vlastnictvi v byt. dome planovany na tento rok
- spravcem bytove druzstvo (vetsinovy vlastnik), spolecenstvi vlastniku zatim nezalozeno (pokud vim)
... a zejmena pozadal o vyklad odstavce 7 §7a zakona 406/2000 Sb. ve vztahu k moznosti nahradit PENB vyuctovanim dodavek energii pri neobdrzeni PENB od SVJ ci spravce.
Zustavaji vlastnikovi pri nahrade PENB vyuctovanim energii povinnosti podle odstavce 3 pismen a) a b)? Odstavec 7 stanovi pouze to, ze nema povinnost podle odst. 3 pism. c). Vsechny odpovedi zde na poradne mluvi o moznosti vyhnout se povinnosti vlastnika mit PENB predlozenim vyuctovani, ale je to skutecne tak?
Pokud jde o dotaz prilis pravni a formalni, jaka je nejlepsi praxe?

Chapu, ze muzu na vlastni naklady nechat zpracovat PENB pro jednotku. Jakou cenu muzu ocekavat?

Dekuji, ocenuji Vasi praci zde na poradne.
Vážený pane,

pokud jde o prodej družstevního bytu, nejde ze zákona o prodej, ale převod družstevního podílu. V tom případě není povinnost zpracovat PENB.

V ostatních případech, zejména je-li vlastníkem domu SVJ, platí:
Povinnost zpracovat PENB při prodeji bytu má vlastník budovy (SVJ), respektive ve vašem případě to je asi družstvo a ostatní vlastníci. Povinnost předložit PENB při prodeji má prodávající (vlastník bytu). Jestliže SVJ nenechá PENB zpracovat, může vlastník bytu nahradit PENB vyúčtováním energií za poslední 3 roky. Jde o to, aby vlastník bytu neměl prodej blokovaný tím, že SVJ nesplní svou povinnost PENB zpracovat.

PENB se zpracovává pro celý dům, nikoli pro byt. Pokud byste zadal zpracování PENB jako vlastník bytu, musíte ho nechat udělat pro celý dům. Ceny jsou smluvní, pochybují se od 4 do 20 tis. Kč podle složitosti domu, dostupnosti dokumentace a přístupu zpracovatele (někteří jsou schopni zpracovat PENB na dům, který v životě neviděli). PENB by měl být zpracovaný správně a pravdivě. Pokud by kupující zjistil, že PENB uvádí nepravdivé údaje, mohl by to celkem oprávněně pokládat za pokus o podvod.

Domy s tzv. energeticky vztažnou plochou (je o něco větší, než je celková podlahová vytápěná plocha domu) nad 1500 m2 by podle zákona měly mít PENB zpracovaný do konce roku 2014 - to platí i pro družstevní domy. Tento PENB se samozřejmě dá použít i při prodeji bytu. Zjistěte si, zda ve vašem domě tato povinnost nenastala a pokud ano, požádejte majitele budovy aby PENB nechal ve vlastním zájmu zpracovat. Za nesplnění povinnosti totiž hrozí pokuta.

Přejeme úspěšný prodej bytu!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk