Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.15 / dotaz č. 55949
Dobrý den, postavili jsme si rodinný dům, kde máme plynový kondenzační kotel a vytápíme dům podlahovým topením i radiátory. Problém je v tom, že když se spustí kotel (program topení), začnou topit radiátory, ale podlahové topení nikoliv. Po nějakém čase podlahové topení je cítit. Našel jsem na internetu, že "směšovací pulsní rozdělovač nelze s kondenzačním kotlem
použít" (viz.http://www.geminox.cz/ke-stazeni/). Já si myslím, že to mám právě takhle zapojené a zlobí mě to od počátku spuštění. Topenář už se mnou odmítá komunikovat.... Mohu vás poprosit o vyjádření?
Děkuji
Pane Hejný.
Na Vámi uvedeném odkazu je spousta možností, nemůžeme tušit, kterou Variantu myslíte. S2, T2?
Kdo Vám topení projektoval a kdo realizoval?
Možností je několik. Radiátory jsou opravdu teplé hned, podlahové topení má nějakou setrvačnost. Je těžko určit, jestli Vámi popsaná doba "po nějakém čase" je relevantní situaci. Jaké je složení podlahového topení? Znám systémy, kde topné hadice jsou překryty 20 cm vrstvou betonu a "nějaký čas" trvá i několik hodin.
Je ale pravdou, že topí-li kotel menším výkonem, kdy je teplota výstupní vody
nízká- do cca 35 stupňů, měla by jít nejdříve do nízkoteplotního topného
systému, tedy do podlahy. Při zvýšení teploty by se měla začít pouštět i do
radiátorů.
Průběh teplot v jednotlivých okruzích byste měl mít možnost sledovat na nějakém ukazateli. tedy pokud je teplota vody v podlahovém systému cca 35 stupňů je to v pořádku, i když není podlaha teplá.

Jaromír Vegr EKIS 5059


Dne 18.3.2015 v 13:27 karel karko napsal(a):
>
> Dobrý den,
>
> bohužel nevím co je to varianta S2, T2. Mě jde o to, jak jsem již psal, když se spustí kotel (topení), tak radiátory jsou vařící, budík v podlahovém rozvaděči na maximu a podlahovka netopí. Po nějaké době kotel vypne, ručička na budíkujde z maxima doprostřed a podlahovka začne topit. Mám za to, že když se kotel zapne, měla by jít ohřátá voda zároveň do radiátorů i do podlahového topení.
>
> Co jsem četl pár článků, tak oni to svádí na zakázané zapojení systému ÚT - viz informace:
>
>

Pane Karko,
poslal jste odkaz s tím, že tak nějak to máte zapojeno. Tam jsou ty různé varianty. Také jsem se Vás ptal kdo dělal projekt a kdo realizoval. Takto nás to stojí spoustu času. Prostudovat celý odkaz a Vy pak nevíte na co se ptám? Co znamená pojem "vařící" a co ukazuje "budík, když je na maximu" . Odpovězte, prosím, na můj dotaz, jinak nejsme schopni pomoci.

Jaromír Vegr EKIS 5059




Odpovídá:  Mgr. Jaromír Vegr* - EKIS Sedlec - Prčice, APE
Téma:  Vytápění
tisk