Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.3.15 / dotaz č. 55973
Dobry den. Zajimalo by me, zda jste schopni odhadnout naklady na porizeni a instalaci tepelneho cerpadla vzduch voda (a vseho, co s tim souvisi - topeni v podlaze, nadoba na teplou vodu ...) do prizemniho domu 11*11 o tepelne ztrate 4kw? Je mozne odhadnou rocni naklady na vytapeni a ohrev vody? Dekuji.
Vážená paní,
ceny tepelných čerpadel na trhu se poměrně významně liší. Orientačně můžete pro rodinný domek počítat, že kompletní instalace TČ vzduch-voda může stát od 80 do 240 tis. Kč. Vždy je vhodné prověřit si reference daného dodavatele.
Náklady na topný systém v domě jsou také velmi individuální, podlahové topení se nehodí do každé místnosti. Někde se může stát, že podlahové topení bude potřeba doplnit radiátorem, pro zvýšení výkonu. Orientačně můžete pro rodinný domek 121 m2 počítat s náklady okolo 100 tis. Kč.
Provozní náklady při použití tepelného čerpadla vycházejí dle serveru TZB-info na 44 tis. Kč ročně. V tom jsou zahrnuty náklady na vytápění, ohřev vody (4 osoby) a elektřinu pro domácnost (osvětlení, vaření, spotřebiče). Při použití tepelného čerpadla máte tu výhodu, že el. pro domácnost máte levnější (asi o polovinu) než všichni ostatní, kteří elektřinou netopí.
Náklady si můžete přepočíst zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

Přejeme hazký den!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk