Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.3.15 / dotaz č. 55981
Dobrý den,
spolupracuji na tvorbě průkazu energetické náročnosti. Máme projekt novostavby RD v Doksech. Vytápění bude plynovým kotlem. Součástí projektu je i krb. Investor jej chce realizovat jako rezervu, kdyby třeba nešlo v budoucnu vytápět plynem. Jinak ho neplánuje používat. Musíme zadávat tento krb do průkazu?
Děkuji
Dobrý den,
do PENB se obecně zadávají všechny zdroje energie, které mohou zajišťovat energii pro úpravu vnitřního prostředí budovy. Všechny zdroje, které se mohou potenciálně podílet na dodávce energie na vytápění musí být uvedeny v protokolu PENB, konkrétně v části B) technické systémy, b.1.a) vytápění. Vzor protokolu PENB stanovuje vyhláška 78/2013 Sb. ve své příloze 4.
Pokud je v objektu například více zdrojů tepla pro vytápění, musíte ve výpočtu stanovit, jakým podílem se jednotlivé zdroje na dodávce energie pro vytápění. Pokud bude krb zrealizován, ale investor jej při provozu budy neplánuje používat, můžete u tohoto zdroje zadat podíl na vytápění 0%. Celých 100% přiřadíte plynovému kotli. Tímto zajistíte, že krb nijak neovlivní výsledek energetické náročnosti, ale v PENB se krb s příslušnými informacemi zobrazí.
S přáním hezkého dne
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor
Téma:  Vytápění
tisk