Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.4.15 / dotaz č. 56019
Vážený pane inženýre,

pokud byste byl tak laskav a informoval mě o nutnosti PENB u bytových domů. Pokud tento průkaz musíme mít ze zákona, tak bych se chtěla zeptat, zda byste byl ochoten nám ho vystavit. A prosím také o cenovou nabídku. Budeme mít shromáždění, tak bych to tam navrhla.

Kontakt jsem na Vás dostala od Ing. Salzera (přes pana Zapletala z Chebu)

Moc děkuji za odpověď a přeji příjemný den.



Hana Henclová
předsedkyně výroru SVJ

Fučíkova 725, 726

348 15 Planá

Dobrý den
Stále platí zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. Podle tohoto zákona mají mít všechny domy, které mají podlahovou plochu (sečtená plocha všech podlaží od obvodu) nad 1500 m2 vystavený do konce roku 2014.
nad 1 500 m2 do 31.12.2014
nad 1 000 m2 do 31.12.2016
pod 1 000 m2 do 31.12.2018
V současnosti je v Senátu ČR novela tohoto zákona, kde se navrhuje tyto termíny zrušit. Nicméně každá budova, ve které se bude pronajímat, nebo prodávat byt, bude muset mít vyhotovený PENB, nebo deklarovanou třídu energetické náročnosti G. Není ovšem možno deklarovat G u budovy, která má evidentně vyšší třídu energetické náročnosti. Povinnost dokládat PENB nebude platit pro bytové domy postavené před rokem 1947, ovšem jen na těch, kde nebyly provedeny žádné větší stavební změny, nebo výměna zdroje tepla. Stále ještě existuje možnost prokázat spotřebu energií za poslední 3 roky. Je to však jen výjimka pro prodávajícího, kdy objekt nemá zpracovaný PENB a není možno ho obdržet ani po písemné výzvě vlastníkovi nemovitosti. Zároveň budou vymahatelné sankce jak od vlastníků prodávajících nemovitost i od realitních kanceláří, které nebudou uvádět třídu energetické náročnosti již v nabídce a dokladech k prodeji… Změny oproti platnému znění jsou víceméně formální a týkají se možnosti obchodovat se starými rodinnými domy, které byly postaveny před rokem 1947 a kupující s prodávajícím se dohodnout na tom, že budou deklarovat G. Jinak podle mého mínění nedojde k zásadním změnám stávajícího zákona, naopak jeho plnění bude kontrolovanější a vymahatelnější, než nyní. Novela zatím neplatí a předpokládá se její platnost od 7/2015. V důsledku změn někteří vlastníci využívají jakéhosi vakua před schválením novely – ačkoliv mají povinnost nechat zpracovat PENB, tak tuto povinnost neplní, protože očekávají změny v zákoně. Jak jsem již výše uvedl, tyto změny neovlivní povinnost nechat zpracovat PENB, pokud dojde k jakémukoliv vlastnickému pohybu v nemovitosti, ke stavebním změnám a změnám ve vytápění budovy.… Viz odkazy na našem webu. www.budovyprukaz.cz
Odpovídá:  Ing. Jan Kvasnička - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk