Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.4.15 / dotaz č. 56374
Přeji hezký den. Budeme realizovat instalaci s podlahovým topením , zalito anhydritem. Na povrch bude ve finále položena podlahová krytina z dřevěného masivu - 14 mm. Skladba - jádro smrk a vršek dub. vrstva lepidla bude cca 1 mm. Od jednotlivých dodavatelů podlahové krytiny dostávám různé a mnohdy protichůdné informace o dopadu krytiny na funkci podlahového topení. Můžete mi k této problematice něco sdělit , případně navést na materiál, který toto řeší. Děkuji
Vážený pane,
kombinace podlahového topení a dřevěné krytiny je vždy problematická.
Dřevo podlahu tepelně izoluje, váš topenář tedy musí počítat s nižším výkonem. Rovněž je třeba omezit maximální teplotu podlahového topení, některé firmy nepřebírají záruku za krytinu, pokud teplota podlahového topení překročila 30°C. Lze to řešit termostatickým směšovačem na okruhu podlahovky. Rovněž je vhodné co nejvíce omezit teplotní výkyvy v podlaze, nechat tedy podlahovku zapnutou trvale - to ovšem může zvýšit náklady na topení. Vadí i výkyvy vlhkosti, pokud budete v místnosti třeba sušit prádlo, opět může dojít k závadám.

Dřevo "pracuje", jeho objem se mění s teplotou a hlavně vlhkostí. U podlah z masivu proto velice často dochází k rozesychání a vzniku spár. Ve vašem případě může být i problém s kombinací smrku a dubu, každé dřevo pracuje trochu jinak. Doporučoval bych zvolit homogenní krytinu, např. dubové parkety menších rozměrů. Čím větší rozměry (šířka parkety), tím je podlaha náchylnější ke vzniku trhlin.
Dřevo musí být před pokládkou vyschlé a doporučuje se pokládat na zahřátou podlahu.

Nejodolnějším materiálem je tzv. hardwood nebo thermowood, tedy dřevo speciálně vysušené. V každém případě vyberte dodavatele krytiny, který zaručí vhodnost pro podlahové topení a pečlivě se řiďte technologickým návodem, počítejte s větší časovou náročností. Rychle položená krytina je zárukou budoucích problémů.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk