Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.4.15 / dotaz č. 56383
Dobrý den,
mám novostavbu v okrese Trutnov před rokem dostaveno, jako zdroj vytápění mám elektrokotel a v celém domě je položeno podlahové vytápění. Můj dotaz směřuje zda můžu uvažovat o dotaci na výměnu elektrokotle za tepelné čerapdlo v rámci zelená úsporám.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Dotace Nová zelená úsporám (dále jen NZÚ) umožňuje i samostatnou žádost na výměnu hlavního zdroje tepla. V tomto případě se jedná o podoblast podpory C.2 - výměna elektrokotle za tepelné čerpadlo. Požadavek na stáří původního zdroje Státní fond životního prostředí nestanovil (narozdíl od oblasti podpory A, kde požadavek na stáří objektu uvedený je). Platí však, že dotace na výměnu kotle se týká pouze zkolaudovaných objektů, u kterých měrná roční potřeba tepla nepřesahuje 150 kWh/(m2.rok).
V rámci dotace NZÚ jsou podporována pouze tepelná čerpadla zapojená do systému s akumulačním zásobníkem tepla (topné vody) o minimálním měrném objemu 15 l/kW jmenovitého výkonu zdroje. Pro tepelná čerpadla s modulací výkonu kompresoru je instalace akumulačního zásobníku topné vody nepovinná.
Při splnění výše uvedených požadavků Státního fondu životního prostředí lze žádat o dotaci v oblasti podpory C.2.
Dále je potřeba také uvést, že požadavkem NZÚ pro získání dotace je stvrzení čestným prohlášením (u žádostí po realizaci v rámci formuláře žádosti), že byla zajištěna ekologická likvidace původního zdroje tepla a že byly provedeny všechny předepsané zkoušky a revize zdroje.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk