Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.15 / dotaz č. 56559
Dobrý den,

Po předchozí spolupráci se na vás obracím s dotazem, ohledně výpočtu PENB.

Jedná se o prodej rodinného domu, který jsem rozzónovala do dvou zón (vytápěná/nevytápěná).

A chtěla jsem se zeptat, zda mám započítávat do štítku prádelnu a sklad (nevytápěné, jen umělé osvětlení) umístěné přes dvůr, avšak spojené s RD (garáží) pomocí zdi (není to dělící zeď, zeď tyto objekty jen spojuje).

Z logiky věci už nikterak s domem samotným nesouvisí avšak je stavebně propojeno zdí mezi garáží domu,

Tak abych se nedopustila chyby ve výpočtu.

Děkuji
Dobrý den,
objekt prádelny a skladu skutečně nemusíte zahrnovat do PENB na rodinný dům. Jedná se o samostatně stojící budovu, která je uzavřena svou vlastní obálkou budovy. Žádná konstrukce této obálky budovy není zároveň konstrukcí rodinného domu. Zeď, která tyto budovy propojuje, je vlastně obdoba plotu nebo zídky mezi budovami, nikoli společná konstrukce. K tomu nám dává oporu i definice budovy dle zákona 406/2000 Sb.. Zákon definuje budovu jako nadzemní stavbu a její podzemní části, která je prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí. Z této definice je zřejmé, že do jednoho PENB bych neměl zahrnovat 2 samostatně stojící budovy, které mají vlastní obálku - přeci jen je to průkaz energetické náročnosti budovy - ne budov.

Na prádelnu a sklad by teoreticky při prodeji měl být vyhotoven samotnatný PENB. Vzhledem k tomu, že uvádíte, že prádelna a sklad nejsou vytápěny, je možné tyto prostory považovat za prostory, kde není úžívána energie pro úpravu vnitřního prostředí (předpokládám, že prostor nebude ani chlazen a mechanicky větrán). Dle výše uvedené definice v zákoně 406/2000 Sb. se tedy nejedná o budovu a není nutné PENB zpracovávat. I kdyby prádelna se skladem vytápěny byly, budou mít zřejmě energeticky vztažnou plochu do 50 m2, což naplní výjimku, kdy není nutné PENB zpracovávat.

S přáním hezkého dne
Tomáš Kupsa

Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk