Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.15 / dotaz č. 57223
Dobrý den,
zajímá mě, jak ovlivňuje výsledek výpočtu pro NZÚ a PENB, zadání obecně nevytápěné zóny. Jak moc detailně se musí řešit zadávání základních údajů (objem zóny, podlahová plocha zóny, atd.) a hlavně materiálové složení jednotlivých skladeb a jejich ploch? Děkuji
Dobrý den,
obalové konstrukce nevytápěného prostoru nejsou součástí vytápěné obálky budovy. Obálku budovy však tvoří například stropní konstrukce oddělující vytápěný prostor od nevytápěného. Ve výpočtu energetické náročnosti se tato vnitřní konstrukce zohledňuje tak, že se její součinitel prostupu tepla násobí činitelem teplotní redukce "b". Obecně je možné tento činitel "b" odhadnout (tedy odhadnete jak moc se liší teplota nevytápěného prostoru oproti teplotě venkovního vzduchu) nebo je činitel teplotní redukce "b" možné vypočítat dle ČSN EN ISO 13789. Postup odhadnutím činitele "b" zanáší do výpočtu chybu. Záleží na zkušenosti zpracovatele výpočtu, zda je bude jednat o chybu malou nebo větší. Postup dle ČSN EN ISO 13789 umožňuje vypočítat činitel "b" přesně. Do výpočtu vstupují měrné tepelné toky z vytápěného do nevytápěného prostoru a také měrné tepelné toky z nevytápěného prostoru do venkovního prostředí. Na základě poměru těchto toků se vypočte činitel "b". Je tedy nutné do výpočtu uvažovat i s konstrukcemi oddělující nevytápěný prostor od venkovního prostředí.
Metodický pokyn programu Nová zelená úsporám předepisuje zohledňování nevytápěného prostoru přes ČSN EN ISO 13789, odhad "b" tedy není možný. Pro energetické hodnocení pro NZÚ je tedy nutné podrobně zadávat veškeré konstrukce nevytápěného prostoru, objem nevytápěného prostoru i míru větrání.
S přáním hezkého dne
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk