Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.5.15 / dotaz č. 57463
V březnu mně můj otec daroval část bytového domu, takže nyní vlastním jeho 1/2 a další dva spoluvlastníci 1/6 a 1/3, a protože jsem většinový vlastník, a zajišťuji správu domu, ráda bych měla vše, co se týká domu, v pořádku. A narazila jsem i na pojem "průkaz energetické náročnosti budovy ".

Zateplovat nebudeme, dům prodávat nebudeme, byty a nebytový prostor pronajímáme - tzn., že pokud některý z bytů pronajmu od 1.1.2016, tak průkaz musím nechat vystavit ? A musíme i v tomto našem případě "průkaz energetické náročnosti budovy" mít

a pokud ano, co je k tomu zapotřebí a na koho se obrátit.

Co znamená celková energeticky vztažná plocha? Obecně si mohu vztažnou plochu zjistit z formuláře pro daň z nemovitost příp. se tato plocha počítá jinak ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
k Vašemu prvnímu dotazu, zda musíte Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) mít...Průkaz energetické náročnosti budovy bude nyní potřebovat vystavit pouze v případě prodeje nemovitosti (celé nebo ucelené části) či pronájmu celé budovy. Po 1. 1. 2016 jej budete potřebovat i při pronájmu ucelené části budovy (tedy bytové jednotky).

V případě tedy, že nastane jedna z výše uvedených variant a Vy budete PENB potřebovat...Lze za nezbytné podklady považovat projektovou dokumentaci, informace o způsobu vytápění, přípravy teplé vody, osvětlování, fotografii stávajícího stavu domu atp., což se převážně řeší při místním šetření.
Průkaz energetické náročnosti budovy Vám vypracuje energetický specialista s příslušným oprávněním, jež je zapsán v seznamu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Energeticky vztažná plocha - tato plocha je definována přímo v zákoně o hosp. energií a pro účely tohoto zákona se rozumí: §2 r) „celkovou energeticky vztažnou plochou vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy“, tedy laicky řešeno vytápěná plocha spočtená z vnějších rozměrů (tedy vč. ploch obvodových konstrukcí, příček atp.), velmi zjednodušeně zastavěná plocha × počet vytápěných podlaží.
Odpovídá:  Ing. Aneta Finková* - EKIS Český Krumlov tisk