Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.5.15 / dotaz č. 57564
Dobrý den,
mám zákazníka, který potřebuje zpracovat PENB na budovu školky pro dětskou skupinu za účelem získání stavebního povolení. Jedná se o budovu do 150m2. Ocitám se v situaci, kdy z hlediska úspory prostor a nákladů na pořízení zdroje je zvolen systém el.podlahového vytápění. Bohužel dle vyhl.78/2013 s tímto zdrojem vytápění PENB nesplní požadované hodnoty na neobnovitelnou primární energii. V lokalitě není zaveden plyn, TČ nepřipadá v úvahu z hlediska náhladů na pořízení a biomasa kvůli nedostatku prostoru pro umístění zdroje. Existuje z této situace nějaká cesta ven? Děkuji za cenou radu.
Dobrý den,
předpokládám, že se jedná o výstavbu nové budovy. V tom případě je nutné splnit všechny tři ukazatele požadované vyhl. 78/2013 Sb., §3, odst. 1. písm. b), c), e), tedy i neobnovitelnou primární energii za rok. Výjimky nebo jiné možnosti splnění požadavků vyhláška neobsahuje.
Bude tedy nutné zvolit systém s nižšími faktory neobnovitelné primární energie nebo stávající systém doplnit o obnovitelné zdroje energie (solární termický systém, fotovoltaika, krbová kamna aj.).

S pozdravem
Zdeněk Ročárek
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk