Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.5.15 / dotaz č. 57569
Dobrý den,

chci se zeptat. Dělám PENB pro nástavbu RD. Nástavbou se zvedne energeticky vztažná plocha o 25%. Konstrukce nástavby splňují požadované hodnoty. Konstrukce původního RD nikoliv. Celková dodaná energie vychází na skupinu E - nehospodárná.

Je ve vyhlášce omezeno do jaké skupiny se musím dostat.
Dobrý den,
ve vašem případě doporučujeme zpracovat také samostatný PENB pouze na nástavbu.
Vyhláška 78/2013 Sb. ve svém §6 odstavci 3 stanoví, že nástavba navyšující původní energeticky vztažnou plochu o více jak 25% se považuje při stanovení referenčních hodnot ukazatelů energetické náročnosti budovy za novou budovu.
V praxi to tedy znamená, že průměrný součinitel prostupu tepla obalových konstrukcí nástavby Uem musí být nižší nebo maximálně roven průměrnému referenčnímu součiniteli prostupu tepla Uem,R dle vyhlášky 78/2013 Sb. pro novou budovu.
Jelikož Uem,R pro novou budovu je o 20% (fR=0,80) přísnější než požadované Uem,N pro budovu dle ČSN 73 0540-2, znamená to, že obalové konstrukce musí mít lepší hodnoty než požadované na jednotlivé dílčí konstrukce. Hodnoty musí být takové, aby ve výsledku byl splněn požadavek vyhlášky na Uem,R.
U nových budov je třeba také splnit požadavek na celkovou dodanou energii a na neobnovitelnou primární energii, což poznáte z PENB zpracovaného právě jen na část nástavby.
Z hlediska stavebního zákona se jedná o větší změnu dokončené budovy. Z hlediska požadavků na ENB v tomto případě je však třeba splnit pro nově realizovanou nástavbu všechny 3 požadavky jako na novou budovu tj. splnit Uem,R, celkovou dodanou energii a neobnovitelnou primární energii.

Pokud se energeticky vztažná plocha vlivem realizace nástavby navýší o méně nebo maximálně 25% oproti původní energeticky vztažné ploše, tak se část nově realizované nástavby považuje z hlediska splnění požadavků na ENB za dokončenou budovu a její změnu a prokázání splnění požadavků ENB můžete doložit splnění alespoň jedné ze tří možností dle §6 odstavec 2 písmena a,b,c

a) celý objekt musí splnit Uem,R a neobnovitelnou primární energii (pro typ referenční budovy "dokončená budova a její změna), nebo
b) celý objekt musí splnit Uem,R a celkovou dodanou energii (pro typ referenční budovy "dokončená budova a její změna), nebo
c) konstrukce a technické systémy, které měním (v tomto případě nově realizuji u nástavby) musí splnit minimálně referenční požadavky dle vyhlášky. Referenční požadavkem na konstrukce je splnění doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2. Pro technické systémy je minimální účinnost nově instalovaných zdrojů uvedena ve vyhlášce v příloze č. 1.

S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk