Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.15 / dotaz č. 58282
Dobrý den,
rád bych se Vás zeptal jestli je možné udělat energetické hodnocení budovy v rámci programu Nová zelená úsporám pro rodinný dům, který v posledních letech nebyl obýván (ale po rekonstrukci již bude) nebo ve kterém se netopilo či se nedá prokázat spotřeba energie na vytápění z posledních let. Podle podmínek programu musí energetické hodnocení budovy mít a)průkaz ener. náročnosti budovy nebo energ. posudek b) schématické nákresy c) protokoly výpočtů pro stávající a návrhový stav

Předem děkuji za odpověď

Dobrý den,
Přílohou žádosti o dotaci Nová zelená úsporám 2015 je energetický posudek. Ten sestává z projektové stavební dokumentace popisující stavební řešení a energetických výpočtů, kterými se dokládá splnění požadovaných kritérií daných programem. Toto je možné doložit i u nemovitostí, které v posledních letech nebyly obývány.
Stavební dokumentaci zpracuje autorizovaný inženýr – projektant, výpočty specialista s oprávněním zpracování energetických posudků. Oba musí při řešení spolupracovat, protože jejich výstupy se prolínají. Někdy je jedna osoba autorizována v obou oborech a může tedy celý posudek zpracovat sama.
Autorizovaní projektanti pod autorizací ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků) jsou uvedení v seznamu, který naleznete na stránkách www.ckait.cz - jedná se obor pozemní stavby. Energetické experty naleznete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu www.mpo-efekt.cz v sekci energetické expertízy – seznam energetických expertů.
Odpovídá:  Ing., Ph.D Martin Janča* - EKIS Zlín tisk