Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.6.15 / dotaz č. 58663
Dobry den,
mam dotaz ohledne vytapeni skleniku.
Mam v planu postavit komercni sklenik k pestovani zeleniny o rozloze 1ha. Sklenik bude oplasteny dutinkovym polykarbonatem o sile 10mm.Sklenik chci uzit k celorocnimu pestovani. Potrebuji v nem udrzet stalou teplotu 22-25 stupnu Celsia.Vim, ze vytapeni takove ohromne plochy je velice nakladne.Proto se Vas ptam, jestli je mozne sklenik "utopit" 2metry pod uroven povrchu a tim vyuzit stale teploty zeme??? Myslim tim, ze obvodove steny skleniku budou z tzv. ztraceneho bedneni do hloubky 2m. Vyska skleniku bude 4m a nejvyssi cast 5,95m (multispam). Zajima me, jestli to bude mit vyznamny efekt k udrzeni teploty bez vytapeni ??? A jaky to bude mit vliv na rust rostlin ??? Dekuji za odpoved.
Vážený pane,
zapuštění stavby pod terén má výhody i nevýhody. Teplota do hloubky 2 m kolísá podle venkovní teploty, během zimy je o něco vyšší, než je teplota venkovního vzduchu. Na jaře a na podzim je vzduch během dne teplejší, než je zemina. V budově pod zemí tak musíte topit, i když už sousedům topná sezóna skončila.

Pokud je stavba pod terénem, jsou ztráty podlahou nižší, protože teplo uniká jednak přes podlahu do podloží a jednak přes podlahu a vrstvu zeminy do venkovního vzduchu.

Nicméně u skleníku s rozlohou 1 ha je zapuštění pod terén téměř úplně k ničemu. Rozloha podlahy je tak velká, že z prostředku stavby může teplo unikat podlahou jen do podloží. Pouze u okrajů bude teplo unikat i do vzduchu. Náklady na zemní práce pro zahloubení skleníku se na úspoře tepla asi nikdy nevrátí.

Skleníky mají problém s udržením teploty v létě. Pokud nebude podlaha tepelně izolována, může v létě trochu "chladit", v zimě naopak trochu "topit".
Doporučujeme tedy spíše než zapustit skleník pod terén, zapustit okolo okrajů pás svislé izolace do hloubky 1 až 1,5 m. Tím zajistíte, že pod podlahou skleníku vznikne akumulační hmota, která může vyrovnávat zimní i letní teploty.

Přejeme hodně úspěchů!
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk