Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.6.15 / dotaz č. 58701
Dobrý den,
chceme pronajmout byt. Realitní kancelář říká, že máme mít energetický štítek, je to pravda? Prý musí výsledky vystavit na stránky.
Děkuji
Dobrý den,
realitní kancelář má pravdu, že musí v informačních a reklamních materiálech k pronájmu vystavit energetickou náročnost budovy. Nově tato povinnost nastává realitním kancelářím s novelou zákona 406/2000 Sb. o hospodaření energií s účinností od 1.7.2015, a platí pro všechny případy prodeje a pronájmu - a to jak celé budovy, tak ucelené části (např. bytu). Při neslpnění hrozí realitní kanceláři pokuta 100 000 Kč. Pokud pro objekt není průkaz zpracován, musí realitní kancelář vystavit u objektu nejhorší energetickou třídu - G.

Znění zákona:
§ 7a Průkaz energetické náročnosti
e) v případě prodeje nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy prostřednictvím zprostředkovatele mu předat grafickou část průkazu nebo její ověřenou kopii; zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu uvede klasifikační třídu ukazatele energetické náročnosti podle prováděcího právního předpisu z předané grafické části průkazu v informačních a reklamních materiálech, pokud zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu neobdrží grafickou část průkazu, uvede v reklamních a informačních materiálech nejhorší klasifikační třídu.

Vy ale podle zákona 406/2000 Sb. PENB zpracovat nemusíte. Povinnost zpracovat PENB pro pronájem bytu platí až od 1.1.2016. I po tomto datu je navíc možné nahradit PENB vyúčtováním spotřeb energií za poslední 3 roky.

Kombinace povinnosti realitní kanceláře vystavit třídu energetické náročnosti a toto, že Vy PENB mít nemusíte vede k paraadoxní situaci. Váš byt bude inzerován k pronájmu s nejhorší energetickou třídou, bez ohledu na to, zda je dům zateplen či nikoli. Pokud máte zájem byt inzerovat s lepší energetickou třídou než G, pak můžete PENB zpracovat dobrovolně (nad rámec povinností dle zákona) a předat výsledky realitní kanceláři.

S pozdravem Ing. Veronika Škodová

Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk