Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.6.15 / dotaz č. 58817
Dobrý den,
při pročítání informací o moderním vytápění jsem narazil mj. na větu: "Regulace topného systému je navržena hodnotu součtové teploty 39 °C.", v které nerozumím pojmu součtová teplota. Že tento pojem existuje jsem si na internetu dohledal, ale nikde jsem nenašel bližší vysvětlení. Není hodnota 39 °C překlep?
Předem děkuji
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Součtovou teplotou se rozumí součet teploty vzduchu v místnosti a účinné teplott okolních povrchů (stěn, stropů, podlahy, oken). Je tedy dána naměřenými hodnotami, kdy zpravidla bývá ideálně uprostřed měřeného vnitřního prostoru teplotní čidlo vzduchu a na površích jednotlivých konstrukcí čidla snímající teploty povrchů (zdiva, stropu, výplní otvorů atp.). Součtová teplota je pak součet teploty vzduchu (je -li užito více čidel teploty vzduchu, pak zpravidla jejich aritmetický průměr) a váženého průměru teplot jednotlivých povrchů (tedy součet součinů teploty daného čidla a plochy dané konstrukce podělený součtem všech ploch konstrukcí).

Pro dosažení pocitu tzv. tepelného komfortu se považuje dosažení součtové teploty v rozmezí 38 až 40 °C. Samozřejmě tyto hodnoty každý člověk vnímá subjektivně trochu jinak.

Z uvedeného vyplývá, že jste četl již o nějakém sofistikovaném systému regulace, jež vyhodnucuje data z více měřicích bodů a dle nich nastavuje parametry vytápěcího systému.



Za EKIS Český Krumlov
M. Škopek
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Martin Škopek* - EKIS Český Krumlov
Téma:  Vytápění
tisk