Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.6.15 / dotaz č. 58818
Dobrý den, jsme SVJ a náš dům byl postaven v roce 1932, od té doby neprošel žádnou zásadní rekonstrukcí, ovlivňující její energetickou náročnost (pouze byla vyměněna okna a to jen v některých bytech - špaletová nahrazena eurookny). Vztažná plocha činí cca 1700 m2.Některé byty jejich vlastníci pronajímají. Máme povinnost si opatřit energetický štítek budovy ?
Vážený pane,
pro váš dům byla povinnost zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) do konce roku 2014. Ke dni 1.7.2015 už tato povinnost zanikne.

Povinnost zpracovat PENB máte v případě, že se některý z bytů v domě bude prodávat (to platí již od roku 2013).
Od. 1.1.2016 budete mít povinnost zpracovat PENB v případě, že někdo bude nabízet svůj byt k pronájmu. Tím se myslí nový nájem, nikoli prodloužení starší smlouvy.

Pro váš dům lze využít výjimku dle §7a, odst. 9. (zákon. č. 406/2000 Sb.) - jestliže zájemce o koupi/pronájem se s majitelem bytu dohodnou, že PENB nechtějí, pak se PENB zpracovat nemusí:
"Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947."

PENB vždy musíte mít v případě, že budete dům rekonstruovat (rekonstrukce, která zasáhne více než 25 % obálky budovy - netýká se to tedy třeba rekonstrukce bytových jader).

S pozdravem
M. Šimůnek. K. Srdečný





Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk