Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.15 / dotaz č. 58851
Dobrý den,
začínáme s rekonstrukcí rodinného domu a jsme na začátku zhotovení projektu.
Součástí procesu bude zvažování tvaru domu, použitých materiálů a podobně.
Jakým způsobem doporučujete postupovat, aby po dokončení rekonstrukce a zhotovení energetického štítku na něm byla co nejlepší hodnota?
Tzn. jak se orientovat například při výběru oken (plastová, hliníková), materiálu stěny (zateplení polystyrenem nebo cihlu se zabudouvanou izolací) a podobně.

Děkuji

Dobrý den,
jelikož se jedná o rekonstrukci, závisí hodně na jejím rozsahu. Když se zachová část původního zdiva, je vhodnější použít k dostavbě cihelné bloky, popřípadě pórobeton a následně celou stavbu zaizolovat. Zabráníte tak tvorbě tepelných mostů, které vznikají při napojení staršího materiálu k novému, z toho stejného důvodu doporučuji zateplit i základy. Co se týče výběru izolantu, nejlepší variantou je kamenná vlna, levnější variantou je potom fasádní polystyren, kterým můžete dosáhnout stejných tepelných vlastností, ale musíte použít větší tloušťku materiálu. Ekonomicky optimální tloušťkou izolace obvodových zdí je 100-180 mm.
Při výběru konstrukcí otvorových výplní vybírejte prvky s nejpříznivější hodnotou součinitele prostupu tepla U. Součinitel prostupu tepla celého okna se značí Uw, součinitel prostupu tepla rámu Uf a propustnost zasklené části Ug . Výběr opět záleží na výše investice, kterou hodláte k rekonstrukci poskytnout, ale začínejte spíše u dvojskel, popřípadě dražší varianty zasklení, trojsklo. Materiál rámu zvolte kvůli tepelným vlastnostem spíše plastový nebo dřevěný. Hliníkové okna jsou vyšší standard, u kterého musíte počítat s vyššími náklady.
Pro kompletní zlepšení energetické náročnosti objektu vřele doporučuji zateplit i krov.