Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.7.15 / dotaz č. 59298
Prosím o posouzení nabídky na výměnu kotle Mora 674 na základě komunikace a upřesnění odtahu, spotřebičů v kuchyni, kde je kotel umístěn, okna apod.
https://email.seznam.cz//#inbox/68236
Hezký den,

při osazení tzv.turbo kotle (spotřebiče typu C), kde odtah spalin a přívod vzduchu je vyřešen prostupem skrz zdivo do venkovního prostoru je potřeba respektovat normu ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody - Navrhování a připojování spotřebičů paliv.

Důležité je respektovat ochranné pásmo vyústění, aby nemohly zplodiny proudit například okny do obytných místností, což řeší v normě podrobná tabulka rozměrů ochranného pásma pro různé výkony kotlů s procentuálními korekcemi podle NOx tříd.Toto by měl ale na místě zjistit projektant vytápění, a správně navrhnout vhodné místo vyústění kouřovodu od kotle ven.

V případě osazení běžného plynového kotle s atmosférickým hořákem a přerušovačem tahu spalin (to jsou tzv.spotřebiče typu B) je potřebné do místnosti zajistit dostatečný přívod čerstvého vzduchu pro spalování plynu v kotli, což je dáno objemem místnosti (požadovaný objem místnosti je 1m3 na 1 kW příkonu) a přívodem čerstvého spalovacího vzduchu větracím otvorem z venkovního prostředí, nebo alespoň z nepřímo větratelných prostorů.

Měli bychom dávat pozor na umístění spotřebičů typu B v prostorách, v nichž může být vytvářen podtlak (např. vlivem větracích zařízení, ventilátorů, otvorů do šachet, schodišť, digestoří apod).

Zde je malý příklad týkající se požadavků na objem místnosti při umístění spotřebiče typu A a typu B:

Plynový sporák (typ A) potřebuje 20 m3
Plynový kotel (typ B) potřebuje 1 m3 na 1 kW příkonu spotřebiče (kotel o výkonu 24 kW = 24 m3)

Objem místnosti musí být nejméně 24 m3, protože při kombinaci spotřebičů typu A se spotřebiči typu B je nejmenší požadovaný objem místnosti roven vyšší z hodnot nejmenšího objemu požadovaného pro spotřebiče daného provedení. Zároveň však musí být splněny požadavky na výměnu vzduchu a na přívod vzduchu pro spotřebiče typu B.

Požadavek na přívodu vzduchu je ve výše uvedeném příkladě 1,6 m3/h na 1 kW příkonu spotřebiče = 38,4 m3/h.

Uvádět kotel do provozu by měl technik, který je proškolen výrobcem nebo dodavatelem daného plynového kotle k jeho montáži, opravě a údržbě. Měl by znát plynový kotel jako celek. Například u spotřebiče typu C musí znát výkon ventilátoru, odpor topného výměníku na straně spalin, hydraulické odpory s ohledem na výkon čerpadla a také jeho elektrickou část, včetně všech regulačních i zabezpečovacích prvků apod.

V rámci pravidelné kontroly servisní technik např. u spotřebičů „C“ měří parametry spalin a čistotu příchozího vzduchu pro spalování (kontrola těsnosti výdechového potrubí proti sacímu potrubí).


S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce EKIS ČB KLOTHERM



Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Vytápění
tisk