Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.7.15 / dotaz č. 59437
Dobrý den, prosím o odpověď k energetickému štítku budovy. Budeme kupovat dům na vesnici s číslem popisným, nyní uživaný jako rekreační, postavený pravděpodobně před r.1947 (ještě zjišťuji), je nemodernizovaný, vytápěný kamny. Postupně bychom tam chtěli bydlet trvale (do cca 5-7ti let), zatím budeme užívat jen jako rekreační, ale pravděpodobně nesplníme výjimku, kdy štítek být nemusí: Chaty a chalupy pouze v případě, pokud jsou užívány jen část roku a jejichž odhadovaná spotřeba energie je menší než 25 % roční spotřeby energie při celoročním užívání (nevím, kde se toto dá zjisti/spočítat? - chceme zpočátku vytápět přímotopy) Realitní kancelář tvrdí, že energetický štítek při prodeji není potřeba. Mám trvat na energetickém štítku při prodeji? Nebo ho opravdu nebudeme potřebovat do doby, než bude provedena rekonstrukce? Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den,

Povinnost opatřit průkaz k budově v případě prodeje má prodávající. Průkaz se nezajišťuje při prodeji budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947.
Pro odpověď na Vaši část otázky týkající se staveb pro rodinnou rekreaci (§7 odst. 5 písmeno d) cituji z dokumentu FAQ k zákonu č. 406/2000 Sb. včetně odpovědí, který je dostupný na webu MPO, konkrétně k dotazu č. 41:
Začátek citátu
List vlastnictví a údaje v něm jsou naprosto zásadní a pro naplňování zákona o hospodaření energií stěžejní. V případě, že v LV máte uvedeno, že se jedná o objekt s popisem „rodinný dům“, vztahuje se na Vás povinnost zpracovat PENB ve smyslu § 7a, odst. 2, písm. a (ve Vašem případě se tedy jedná o prodej rodinného domu, tj. prodej budovy). V případě, že je Katastrální úřad ochoten Váš objekt překvalifikovat na objekt pro rodinnou rekreaci, nebude se na Vás následně vztahovat povinnost zpracovat PENB (viz § 7a, odst. 5).
Konec citátu
Tento dokument byl však publikován 26.6.2013, tedy před platností novelizace po změně zákonem č. 103/2015 Sb. od 1.7.2015. Tato novela m.j. omezuje rozsah vyjímky pro stavby pro rodinnou rekreaci pouze pro takové, které jsou užívány jen část roku a jejichž odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání. Vzhledem k tomu, že obvykle rozhodující podíl spotřeby energie zaujímá spotřeba energie na vytápění, lze pro odhad použít např. přílohu č. 3 vyhlášky 372/2001 Sb., která uvádí dlouhodobé měsíční průměry klimatické náročnosti v procentním vyjádření k celému roku.
Průkaz návrhového stavu budovy budete potřebovat (coby vlastník) jako součást dokumentace pro stavební řízení v případě větší změny dokončené budovy dle definice v §2, odst. 1, písmeno s).

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk