Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.7.15 / dotaz č. 59460
Dobrý den, chystám se prodat svoji ideální polovinu domu druhému spoluvlastníkovi. V domě jsou 4 byty a jeden nebyt.prostor, vše se pronajímá a byty mají samostatné plynoměry i elektroměry - platí si nájemníci. Mám povinnost zpracovat průkaz energet.náročnosti budovy? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
povinnost zpracování průkazů energetické náročnosti je zakotvena v zákoně č. 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů. O povinnosti zpracovat průkaz při prodeji se píše v §7a, odst. 2, písm. a):
(2) Vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni
a) opatřit si průkaz
1. při prodeji budovy nebo ucelené části budovy,
2. při pronájmu budovy,
3. od 1. ledna 2016 při pronájmu ucelené části budovy.

Právní výklad zákona pro Váš případ je nad rámec tohoto poradenství. Pro vyložení dopadů na Vaši situaci se poraďte s právníkem.

Podle mého názoru se v tomto případě nejedná o klasický prodej budovy ani ucelené části budovy (neprodáváte konkrétní byt).

V případě, že byl dům postaven před rokem 1947, je případně možné aplikovat výjimku dle §7a, odst. 9, a průkaz nezpracovávat, pokud se na tom kupující s prodávajícím písemně dohodnou.

Na druhou stranu, pokud si průkaz necháze zpracovat (platí 10 let), využijete jej při pronájmu budovy, kde od 1.1.2016 začne platit povinnost předkládat průkaz při pronajímání ucelené části budovy.

S pozdravem
Jan Antonín