Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.15 / dotaz č. 59538
Dobrý den,
mám dotaz, zda je nutné zpracovat PENB pro stávající rodinný dům (z důvodu prodeje nemovitosti), když je stávající otopná soustava v objektu nefunkční, tj. jsou zachovány pouze trubní rozvody vytápění a některá otopná tělesa, kotel je demontován. Dále elektrický "bojler" pro ohřev vody je také nefunkční. Pokud by byla povinnost průkaz zpracovat, jaké údaje potom vstupují do energetického hodnocení - odhadnou se parametry původní otopné soustavy jako kdyby fungovala?
Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Z pohledu Zákona o energiích 406/2000 Sb. v platném znění je bráno:
pokud budova pro svůj provoz nespotřebovává energii - není z pohledu energetického považována za budovu a tedy není nutnost zpracovat PENB.
Hlavní spotřeba energie pro provoz budovy je v zimních měsících právě díky vytápění a přípravě teplé vody. Jakmile v objektu zcela chybí zdroj na vytápění a otopnou soustavu není možné využívat (bez větší rekonstrukce), považuje se za nefunkční a tím pádem nelze uvažovat ve výpočtu energetické náročnosti budovy. Stejné platí i u zdroje pro ohřev teplé vody.
Jakmile by však došlo pouze k demontáži funkčního zařízení (kotle na vytápění a elektrického bojleru) a otopná soustava i rozvody TV by byly zcela v pořádku, poté je nutné PENB zpracovat. Do výpočtu se poté berou parametry demontovaných zdrojů, nacházející se v objektu.

S pozdravem
Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk