Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.15 / dotaz č. 59562
Dobrý den,pronajímám zděnou budovu z60let bez topení ..to si udělal a vlastní nájemník..hlavní zdroj tepla je pec lakovny,kterou si tam vybudoval...ještě jsem přistavel kanceláře o63m3 v r12 potřebuji energ.štítek..pronajímám tu budovu od03..a v 11 se jen změnil nájemce..převzal všechny závazky vč vybavení i topení....Děkuji
Dobrý den, Podrobně jsem si přečetl Vás popis předmětné budovy. Z něj vyplývá, že se jedná o průmyslový či výrobní charakter budovy, soudíme tak podle vnitřní pece lakovny. Ostatní přístavba, kterou uvádíte, již charakter budovy a její využití nezmění, protože se jedná pouze o dílenské a kancelářské prostory, sloužící hlavnímu účelu k lakovně.
Ze zákona 406/2000 Sb., o hospodaření s energií, pak z §7a odst.2, písm a), podbod 2), příp.3) vyplývá povinnost vlastníku budovy povinni si opatřit průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) od 1.1.2013 a to pro případ pronájmu budovy nebo ucelené části budovy pronájmu.
S odkazem na §7a odst.5 pak pro určité druhy staveb (budov) se povinnosti zpracovat PENB nevztahují. Proto je důležité na počátku vymezit k čemu budova slouží, jaký má charakter. S odkazem na §7 odst.5 písm.e, se u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven, s roční spotřebou energie méně než 700 GJ, povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) nevztahuje.

Pouze můžeme odhadovat, vzhledem k detailnímu charakteru průmyslových, či výrobních prostorů, že samotná přítomnost ať již plynové nebo elektrické pece, bude natolik energeticky náročná (za předpokladu denního pravidelného provozu), že hranice 700 GJ bude překročena - tudíž závěr pro Vás - povinnost zpracovat PENB proto existuje.

Ještě upřesnění k dotazu - nejedná se o energetický štítek, neboť povinnost zpracování energetického štítku se vztahuje na "výrobky spojené se spotřebou energie" podle §8 odst.1, a toto se na Vás nevztahuje. Mnohdy se ale pojem "štítek" a "průkaz" dosti čsto v praxi zaměňuje.

Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk