Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.8.15 / dotaz č. 59803
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s vytápěním RD. RD byl postaven v 50. letech. Zdi 30 cm, omítka brizolit, budou zatepleny šedým polystyrenem 14-15 cm. Budou vyměněna stávající okna za plastová, zateplen strop ve sklepě, zateplena střecha. Zvažujeme nákup kotle Viadrus U24 , radiatory KORADO a pro případ, že bychom nemohli topit dát do topné soustavy elektrokotel. V plánu jsme měli samotížný systém. Poradíte prosím, zda existuje nějaká možnost jak do samotížného systému zapojit elektrokotel? U některých výrobců mi bylo sděleno, že elektrokotle v dnešní době se mohou montovat jen do uzavřených systémů s nuceným oběhem. Jsme v horách a někdy jsou zde výpadky elektřiny i 2 dny. Rovněž jsme v zátopové oblasti, proto nechceme za elektrokotel dávat čerpadlo pro nucený oběh, pro případ, že by přišla voda a čerpadlo by bylo zatopeno. Proto také chceme obyčejný kotel Viadrus bez elektroniky.
V případě, že nebude existovat možnost - samotíž+elektrokotel , můžete mi prosím napsat, jak často u nuceného oběhu čerpadlo za kotlem spíná, a jaká je spotřeba elektřiny? Vím, že to záleží na tom jak často topíme, ale je spotřeba elektřiny na čerpadlo vysoká nebo je zanedbatelná? A dá se čerpadlo dát výše než je umístěn kotel na tuhá paliva, aby nebylo zatopeno?
Děkuji moc za radu.

Dobrý den.
Z Vašeho dotazu není zřejmé, zda se jedná o topný systém s otevřenou nebo uzavřenou expanzní nádobou. Elektrokotle mohou mít problém s nedostatečným tlakem v systému. To znamená, že při tomto nízkém tlaku kotel nesepne.
Pokud byste chtěla osadit elektrokotel do samotížného otopného systému, bylo by nutné ho umístit do nejnižšího místa soustavy nejspíše do blízkosti kotle na tuhá paliva, z důvodu hydraulického vyvážení a tudíž správné funkčnosti.
U systému s nuceným oběhem topné vody lze oběhové čerpadlo umístit výše než je el. kotel. Spotřeba oběhového čerpadla není nijak závratná. Pokud bychom počítali, že současná úsporná čerpadla mohou mít výkon i pod 30 W, tak při provozu zhruba v polovině otopného období a ceně cca 4,5 Kč/kWh může být roční cena za provoz čerpadla 300 Kč. Pokud chcete, aby byla Vaše otopná soustava efektivní, doporučili bychom Vám navštívit projektanta ÚT a nechat si zpracovat projektovou dokumentaci.
Odpovídá:  Antonín Žvak - EKIS Ostrava DK projekt
Téma:  Vytápění
tisk