Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.15 / dotaz č. 60005
Lze nahradit uhelný kotel obnovitelným zdrojem tepla k vytápění výrobní haly? Potřebný výkon je asi 400 kW. Jaký zdroj by to mohl být a jaké jsou zhruba pořizovací náklady?
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnost vytápění výrobní haly sděluji:
Vámi uváděný potřebný výkon je určen patrně pouze odhadem, např. podle výkonu současného uhelného kotle. Tento však nemusí být plně využíván a pro vytápění by postačil i výkon nižší. Dále by bylo vhodné prohlédnout stavební provedení haly a odstranit případné nedostatky zvyšující spotřebu tepla. K určení potřebného výkonu kotle je nutno znát tepelnou ztrátu vytápěného objektu, kterou určí projektant. Podle tohoto údaje pak zvolit výkon kotle.
Jako vhodná náhrada stávajícího uhelného kotle se jeví náhrada kotlem na ekologická paliva- kusové dřevo, štěpky, pelety. Tyto kotle vyrábí několik výrobců, ze kterých uvádím:
VERNER spol. s r.o., 549 41 Červený Kostelec. Tento výrobce vyrábí v oblasti požadovaného výkonu kotle Verner Golem v rozsahu výkonů 350 – 2 500 kW v provedení teplovodním, horkovodním a parním na spalování pilin, štěpky a dřevních pelet.
Jan ŠAMATA, 384 27 Vitějovice 87. Vyráběny jsou kotle s označením G 50-G 500 s výkony 50-500 kW pro spalování pilin a dřevní štěpky.
HAMONT spol. s.r.o. 739 36 Sedliště 227. Výrobní sortiment obsahuje kotle s výkony 150 – 500 kW, opět na spalování dřevního odpadu.
U uvedených výrobců a případně i u dalších je si možno vyžádat údaje o již provedených a provozovaných dodávkách (reference), upřesnit požadavek na potřebný výkon a rozsah montážních prací. Z tohoto pak bude možno určit výslednou cenu zamýšlené investice.


S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk