Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.8.15 / dotaz č. 60040
Přeji pěkný den.
Rozumím správně změně zákona, a můžu od 1.7. jako zaměstnanec zpracovat PENB pro svého zaměstnavatele ( pro firmu ve, které jsem zaměstnancem)?
Dobrý den.
Podle zákona o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. ve starém znění nebylo možné PENB pro svého zaměstnavatele zpracovat.

Znění zákona před jeho novelou:
(6) Energetický specialista je povinen
g) neprovádět činnost podle § 6a, 7a, 9 a 9a, pokud
1. je statutárním orgánem nebo členem statutárního orgánu nebo je v pracovním nebo obdobném vztahu nebo má majetkovou účast v právnické osobě nebo fyzické osobě, která je vlastníkem nebo provozovatelem kotlů, rozvodů tepelné energie, klimatizačních systémů, budovy nebo její části nebo energetického hospodářství, které jsou předmětem kontroly nebo na které zpracovává energetický audit, energetický posudek nebo průkaz, nebo
2. je osobou blízkou k osobám podle bodu 1.

S novelou zákona přišla od 1.7.2015 změna a ze zákona vypadl zákaz pro osoby-energetické specialisty v pracovním vztahu:

(6) Energetický specialista je povinen
g) neprovádět činnost podle § 6a, 7a, 9 a 9a, pokud
1. je statutárním orgánem nebo členem statutárního orgánu nebo má majetkovou účast v právnické osobě nebo fyzické osobě, která je vlastníkem nebo provozovatelem kotlů, rozvodů tepelné energie, klimatizačních systémů, budovy nebo její části nebo energetického hospodářství, které jsou předmětem kontroly nebo na které zpracovává energetický audit, energetický posudek nebo průkaz, nebo
2. je osobou blízkou k osobám podle bodu 1.

Jako zaměstnanec nyní můžete zpracovat PENB pro svého zaměstnavatele.

S pozdravem
Ing. Veronika Škodová



Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk