Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.8.15 / dotaz č. 60073
Dobrý den,
mám dotaz, který se týká zemědělské usedlosti a zpracování PENB a Energ.hodnocení. Program Nová zelená úsporám vyžaduje předložení PENB a prokázání plnění určitých parametrů. Ze zdejších vyjádření jsem vyčetl, že PENB na zemědělskou usedlost být vypracován nemusí, pokud má spotřebu do 700 GJ. Mé dotazy: Jak vlastně zjistím celkovou spotřebu usedlosti? Kvůli NZU tedy nechám vypracovat PENB, který stačí že prokáže splněni podmínek NZU a už nebude muset plnit podmínky vyhlášky?, dále zajímá mne, zda do výpočtu bude započítána jen obytná část (tvoří cca 1/4 budov) a zbytek provozu nebude v průkazu zohledněn? Nebo se v tomto případě posuzují všechny budovy, ačkoliv nejsou např. obývány ani vytápěny?
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.

Program NZÚ je určen pro rodinné domy, proto se v první řadě domluvte s příslušným regionálním pracovištěm SFŽP, zda můžete žádat o dotaci na zemědělskou usedlost. Podle našich zkušeností SFŽP podporuje i takovéto typy objektů. Musí jít o objekt pro bydlení, nikoli pro podnikání.

PENB potřebujete jednak kvůli NZÚ a jednak pro stavební povolení (spotřeba do 700 GJ nehraje roli). Pro stavební povolení musíte v PENB doložit, ž ebudova po rekonstrukci vyhoví zákonem předepsané energetické náročnosti a splní další parametry. Pro NZÚ se to prokazuje obdobně, ale požadavky jsou přísnější. Takže pokud PENB pro váš objekt vyhoví požadavkům NZÚ, automaticky splní i zákonné požadavky.

PENB se nezpracovává pro nevytápěné budovy. Takže PENB se bude zpracovávat jen pro obytnou část zemědělské usedlosti. Na ostatní (nevytápěné) budovy byste také nemohl žádat o dotaci NZÚ.

Přejeme hodně úspěchů!
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk