Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.8.15 / dotaz č. 60126
Dobrý den, máme v současné době v rodinném domě starém cca 80let plynový kotel DPL25 Destila výkon 23kW. Kotel běží už 20let, dle poslední kontroly už by bylo vhodné jej vyměnit, protože by se mohlo stát že zkolabuje uprostřed topné sezony, takže řešíme co s tím.

Jedná se o starý dům, nezateplený, před cca 5lety byla pouze vyměněna všechna okna za nová plastová. Aktuální kotel je ve sklepě(přízemí), dům má následně dvě patra a nezateplenou půdu.

Rozvody topení jsou v domě klasické, staré železné trubky, radiátory klasické staré litinové velké radiátory.

Ohřev topné vody je nyní nastaven na 60°C, topení se zapíná vždy ráno cca v pět, topí cca 2-3 hodiny, aby vytopilo barák, následně se zapíná dle potřeby tak, aby v domě cca do 6 večer byla teplota 21°C, pak se přepne na teplotu 18°C, kterou udržuje přes noc. Topení jede samozřejmě jenom v topné sezoně.

V obývacím pokoji v prvním patře jsou nad rámec klasického topení krbová kamna, bez výměníku, ohřívají vyloženě pouze tuto místnost, respektive jedno patro.

Má smysl, respektive je reálné do tohoto systému koupit kondenzační kotel? Případně jaké změny by se musely provést, aby to bylo reálné?
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
K jednotlivým částem Vašeho dotazu:
Výměna stávajícího kotle Destila, starého 20 let, je velmi aktuální. Porucha tohoto kotle v zimním období by omezila užívání domu.
Výkon stávajícího kotle 23 kW byl určen pro tepelnou ztrátu domu v době instalace kotle. Výměnou oken za plastová došlo ke snížení tepelné ztráty a zřejmě bude postačovat kotel nižšího výkonu. Novou tepelnou ztrátu domu, podle které se určuje výkon kotle, by měl určit projektant-topenář.
Pokud pro vytápění postačuje teplota otopné vody 60 °C je otopná soustava pro použití kondenzačního kotle vhodná. To, že pro vytápění postačuje teplota topné vody 60 °C je zřejmě podmíněna použitím velkých litinových radiátorů. Tato teplota odpovídá provozní teplotě z kondenzačních kotlů. Protože litinové radiátory mají velice dlouhou životnost doporučuji je ponechat, pokud to jejich technický stav dovoluje.
Rozvody topení z ocelových trubek by mohly být příčinou potíží. Oběh otopné vody v soustavě s kondenzačním kotlem je nucený s oběhovým čerpadlem. Pokud má stávající ocelové potrubí větší průměr a tím velký obsah vody, trvá roztápění soustavy delší dobu. Rovněž je nutno přihlédnout k technickému stavu těchto trubek, možné korozi a k možnosti jejich zanesení nečistotami.
Hospodárnost provozu je zabezpečena automatickou regulací, která udržuje vnitřní teplotu podle požadavku zřejmě podle prostorového termostatu. Tento způsob regulace je vhodný i pro vytápění kondenzačním kotlem.
Za tohoto stavu se kondenzační kotel jeví jako vhodný při případné rekonstrukci tepelných rozvodů.
S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk