Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.8.15 / dotaz č. 60161
Dobrý den,

jsem ve fázi, kdy mám postavený RD a teď na řadu přišla fáze, kdy mám vybrat kotel a popř. vyřešit ohřev teplé vody. Pročítáním na internetových diskuzích se nikdy nedoberu zdárného výsledku.
Tepelné ztráty RD nemám spočítané, můj odhaje 7-10kW.Současný stav: dvouprůduchový komín(plyn/pevná paliva). Do baráku přiveden plyn-pouze trubky bez plynoměru. RD je podsklepený s kotelnou. Provedeny rozvody z půdy(solar) a kotelny (ohřev TUV)k bojleru.
Stále váhám, čím mám topit. Rozhoduji se mezi automatem na uhlí(Benekov B14) nebo kondenzačním kotlem. Ohřev vody do budoucna solární panely. Teď jsem myslel ohřívat vodu kotlem na tuhá paliva+možnost dohřevu elektřinou.
V místnostech radiátory, podlahovka pouze chodba, koupelna, kuchyně-nemá svoji vlastní větev.
Tohle už pro laika(sice jsem si o tom hodně přečetl) není možné bez určité znalosti vyřešit, proto se obracím na Vás s prosbou o radu/pomoc. Děkuji
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na volbu způsobu vytápění sděluji:
Tepelné ztráty RD jsou zásadním předpokladem k volbě kotle a to co do výkonu, tak i navrhovaného paliva. Dalším předpokladem je požadavek na náročnost obsluhy, možnost automatického provozu, čistotu provozu, skladovací možnosti a v neposlední řadě i na roční provozní náklady. Podle alternativ zmíněných v dotazu přicházejí v úvahu::
Kotel na uhlí: Z automatických kotlů na uhlí přicházejí v úvahu výrobky s automatickým přikládáním paliva, případně s s rotačním roštem, označované jako Carborobot, Ekoefekt, Ekoefekt Bio, Vrimatik a Benekov Link. Tyto kotle jsou vyráběny od výkonů 14 kW (Benekov B 14) až do stovek kW. Tyto kotle umožňují téměř automatický provoz. Jejich nevýhodou je požadavek na prostor nutný pro skladování paliva a prašnost při manipulaci s palivem a popelem. Výhodou jsou nižší náklady na palivo. Zvláštní důraz je nutno dát na emisní třídu kotle, která musí být nejméně 3 a lépe vyšší. U kotle Benekov B 14 je výrobcem udávána třída 3.
Kotle na pelety: Vyšší třída je uváděna u kotlů na dřevěné pelety, např. Benekov CP 16 s jmenovitým výkonem 20 kW či Benekov C P 20 s jmenovitým výkonem 25 kW. Tyto kotle mají uvedenu třídu 5. Jejich výhodou by byl čistější provoz při přibližně stejných nárocích na skladovací prostor na palivo. Kotle rovněž umožňují automatický provoz při minimalizaci nároků na obsluhu. Obdobné kotle vyrábějí i další výrobci.
Kotle na plyn: Kotle na plyn vyrábí více výrobců. Výběr bude záviset na potřebném výkonu.
Kotle umožňují zcela automatický provoz bez nároků na obsluhu a na skladování paliva. Jejich nevýhodou by byly v porovnání s uhlím vyšší provozní náklady. U kondenzačního kotle je nutno uvážit i nižší výstupní teplotu otopné vody (oproti klasickým kotlům) a úměrně k tomu dimenzovat velikost topných těles.
S volbou kotle i paliva souvisí způsob ohřevu vody. V zimním období je možno vodu ohřívat teplem z kotle. S potřebou tepla na ohřev vody musí být při volbě výkonu kotle počítáno. V letní období - mimo topnou sezonu - by byl provoz kotle pouze pro ohřev vody neekonomický. Po toto období je pak vhodné použít solární kolektory nebo klasický elektrický boiler.
Mimo kotlů je možno vytápět i jinými způsoby, např. tepelným čerpadlem. Volba způsobu vytápění i volba vhodného kotle závisejí uvedených požadavcích na nároky na obsluhu při předpokládaných provozních i investičních nákladech.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk