Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.15 / dotaz č. 61197
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Vlastním dům o obytné ploše do 100m2, plastová dveře, okna. Je to stará stavba cca 60let, zdi 60cm kotovice-cihla. Jaký druh vytápění by pro mě byl nejvýhodnější. Přípojky elektrika a voda. A pokud by byl kotel elektrický je lepší ho nechat topit na HDO nebo přes prostorový termostat. Předem děkuji a jsem s pozdravem Jan Bradáč
Dobrý den,
Váš dotaz bych rozdělil na dvě části. Nejprve ke vhodnému zdroji vytápění.
Z popisu domu lze předpokládat tepelné ztráty mezi 12-15 kW. Pokud je v objektu přípojka pouze elektřiny, je pak stále mnoho možností vytápění. Především je otázka, zda-li je v objektu realizována otopná soustava, či jsou v jednotlivých místnostech lokální spotřebiče (například kamna). Z hlediska investičních nákladů je nejlevnější vytápění pomocí akumulačních kamen. Pokud je realizována otopná soustava, je možné osadit elektrokotel. Vytápění elektrickou energií je jednoduché bez údržby, ale je provozně nákladnější. Vytápět můžete například pomocí kotle na dřevo nebo uhlí. Tento způsob vytápění znamená vyšší počáteční investice, ale provoz je levnější, než vytápění elektrickou energií.
Kromě těchto způsobu vytápění je možné použít například tepelné čerpadlo, ale k tomu je potřeba mít vhodně uzpůsobenou otopnou soustavu. Tepelná čerpadla nedosahují takových výstupních teplot, jako klasické (na elektřinu, dřevo, uhlí...) a v případě nevhodně nadimenzované otopné soustavy může dojít k nedotápění objektu. Nicméně čerpadla mají nízké provozní náklady, ale naopak vysoké.
Dále je potřeba zvážit, jakým způsobem budete ohřívat teplou vodu. U elektrického ohřevu je to jedno, ale u ohřevu jinými palivy je vhodné zvolit systém kombinovaného vytápění a ohřevu TV, aby se snížily provozní náklady.
K druhé části Vašeho dotazu. V podstatě je potřeba obojí. Pokud budete mít jako zdroj elektrické vytápění nebo ohřev TV, můžete získat výhodnější tarif elektrické energie na tento ohřev, který je rozdělen na vysoký a nízký tarif. HDO (hromadné dálkové ovládání) Vám umožňuje automaticky odstavit zdroj v době s vysokým tarifem a naopak ho opět spustí v době s nízkým tarifem. Nicméně to není regulace zdroje, respektive otopné soustavy. Otopnou soustavu můžete regulovat například pomocí prostorového termostatu nebo jiným způsobem. Jinými slovy HDO reguluje odběr elektrické energie, prostorový termostat otopnou soustavu.
Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK
Téma:  Vytápění
tisk