Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.15 / dotaz č. 62574
Projektant nám spočítal celkovou tepelnou ztrátu domu na 9803 W. Podle projektu bychom měli dům vybavit plynovým kotlem s integrovaným zásobníkem (objem 45 l) o jmenovitém výkonu 12 kW. Kotel by měl tedy sloužit jak k vytápění dvou podlažního domu (obě podlaží dohromady mají 173 m čtverečných; posuzovaná zóna podle PENB cca 488 metrů krychlových, potrubní systém v podlaze + radiátory), tak i k ohřevu teplé vody (kuchyň, 2 koupelny 4 osoby). Jako doplňkový zdroj tepla má sloužit krbová vložka s výkonem 12 kW s teplovodním výměníkem.
Prosíme o posouzení, zda je výkon 12 kW kotle pro tuto stavbu dostačující, případně jaký byste nám doporučili.Děkujeme za Váš čas a odpověď.
Dobrý den,
pokud je tepelná ztráta domu 9,8 kW, pak by vám měl stačit kotel s výkonem 9,8 kW na to, aby v domě zajistil +20°C i v případě, že venku bude -12°C (nebo nižší teplota, podle toho, s čím projektant počítal).
Výkon kotle 12 kW je tedy rozhodně dostatečný pro pokrytí tepelné ztráty. Doporučujeme zvolit kotel s modulovaným výkonem, protože většinu roku budete potřebovat mnohem menší výkon, než je 12 kW.
Jestliže máte navíc krbovou vložku s výkonem dalších 12 kW, jsou zdroje ve vašem domě více než dostatečné.
Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk