Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.15 / dotaz č. 64327
Dobrý den,mám prosbu.Chtěli bychom rekonstruovat rodinný dům a měnit starý plynový kotel.Proto se ptám jestli je lepší koupit opět plynový kotel nebo je lepší elektrický z důvodu úspory?A jaký typ kotle?Průkaz energetické náročnosti popřípadě dodám.

Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Vzhledem k tomu, že plynový kotel již provozujete, máte provedenou plynovou přípojku a komínovou vložku pro plyn, je nejjednodušším řešením pořídit opět kotel na plyn. Průměrná celková cena 1 kWh u plynového kotle vychází kolem 2,1 až 2,2 Kč (se započtením stálých měsíčních plateb).
Vytápění elektřinou je dražší, u přímotopného teplovodního kotle je to cca 2,65 Kč/kWh, opět se zohledněním stálých měsíčních plateb za jistič. Výhodu může přinést to, že levnější sazba 22 hodin denně pokryje i řadu běžných spotřebičů, nebo pokud se na elektřině i vaří. Obecně se však elektrické přímotopné topení nedoporučuje, jedná se o nejdražší topné médium.
Otázkou je příprava teplé vody na mytí, pokud se dnes připravuje v elektrickém boileru na noční proud (elektřina akumulační), zda nepřejít na ohřev TV rovněž plynem. Pokud by se ve výhledu mělo ušetřit na této položce, lze doporučit termické solární kolektory na ohřev teplé vody.
V případě ponechání plynu lze více při provozu kotle ušetřit při pořízení kondenzačního plynového kotle, kde 1 kWh vychází i na méně než 2 Kč. Návratnost investice do plynového kondenzačního kotle při porovnání s levnějším pořizovacím nákladem na běžný kotel je kolem 4 až 5 let. Mohou zde však být další náklady navíc, které je potřeba prověřit:
- nová komínová vložka pro kondenzační spotřebič (stará nemusí vyhovovat – řekne kominík)
- úprava rozvodu UT z důvodu nižší teploty topné vody (větší radiátory – řekne projektant UT)
Zmiňujete plán rekonstrukce domu. Pokud je součástí i provedení dodatečného zateplení a dosáhne se snížení energetické náročnosti domu, je to ta nejvíce doporučená varianta. Stávající otopná soustava by pak mohla vyhovět i pro tepelný spád topné vody do 50/35 °C, který je pro kondenzační spotřebič nutný. Posoudit to dovede projektant ústředního vytápění na základě zaměření a výpočtu stávajícího rozvodu a výpočtu tepelných ztrát.
Pokud je součástí rekonstrukce jak zateplení, tak provedení nového topení, lze doporučit přejít rovnou na kondenzační kotel. Vhodnou variantou však může být i tepelné čerpadlo.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk