Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.15 / dotaz č. 64635
Dobry den.
Stavím nízkoenergetický RD.
Během realizace se něco podstatného změnilo, čímž pro mě nyní vyvstala jedna zásadní otázka. Chtěl bych Vás požádat o radu.
Dům se měl stavět z dřevo-štěpkových tvárnic vyplněných 10 cm polystyrénem a vylitých betonem. Vyráběla je divize f. Velox pod názvem Biocement a později Naturblok. Tepelný odpor měl být cca 3,4 m2K/W. Od počátku jsem plánoval řízené větrání s rekuperací tepla. Někdy v roce 2013 mi na to byl vyhotoven projekt. Instalatér mi doporučil do přízemí podlahové vytápění ( skladba podlahy bude 180 mm ), které má "pohánět" plynový kondenzační kotel se zásobníkem na teplou vodu. V přízemí také plánuji krbová kamna bez výměníku o nízkém výkonu, která budou mít externí nasávání vzduchu vedené pod základovou deskou ( již nachystáno ). Mají plnit úlohu doplňkového tepelného zdroje a úlohu relaxační.
Po dokončení základové desky, když jsem chtěl objednat materiál na stavbu zdí, zjistil jsem, že divize Veloxu je zrušena. Po konzultaci z f. Velox jsem zdi postavil z jejich systému ztraceného bednění. Změnila se tím tloušťka zdí, tloušťka tepelné izolace a také tepelný odpor. Ten je nyní 5,4 m2K/W a součinitel prostupu tepla U=0,18 W/m2K.
Konečně se teď dostanu k "jádru pudla". Chtěl jsem Vás požádat o radu, zda do takto zatepleného domu, je či není vhodné podlahové topení? Zda nepoopravit celou koncepci otopného systému?

Děkuji za případnou radu. S pozdravem M. P.
Dobrý den,
volba podlahového topení určitě není u nízkoenergetických domů chybou. Charakteristikou podlahových teplovodních systémů je větší obsah vody - topného média a tím větší setrvačnost. To je zároveň i vlastnost vysoce zateplených domů, kde teplota méně kolísá.
Důležité je však, aby jak zdroj tepla - plynový kotel, tak zejména návrh smyček podlahového topení odpovídal přesně výpočtové tepelné ztrátě objektu. Dle Vašeho popisu se zlepšením tepelné izolace obvodového pláště snížila tepelná ztráta objektu o 20-30%. Máte-li návrh topení na původní stav, je nutné projekt přepracovat.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
č. oprávnění 0997
Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA
Téma:  Vytápění
tisk