Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.12.15 / dotaz č. 64652
Dobrý den, náš byt vytápíme plynovým kotlem. V loni na jaře jsme nechali provést v rámci servisní prohlídky kotel také měření emisí, vše bylo v pořádku. Nyní nám technik z té stejné firmy opět emise měřil (tzv. čtyřpascalový test) a podle výsledku (-11,8 Pa, max. prý smí být -4 Pa) je prý náš kotel nezpůsobilý pro bezpečný provoz. Servisní technik nám tvrdil, že výsledky testu jsou závislé na aktuálním tahu komína, tlaku vzduchu atd. a že pokud bude test proveden v jiný den, vyjdou výsledky jinak a budou zcela pravděpodobně diametrálně odlišné. Je to pravda? Jak může pak být takovýto test objektivní? Technik nám jako řešení doporučil přivést vzduch do místnosti, kde je umístěn kotel, trubkou z chodby, ale tím pádem nám tam vznikne průvan a bude nám do bytu táhnout....? Druhým řešením je prý kotel vyhodit a pořídit si C-spotřebič, ale náklady na jeho pořízení + práce spojené s montáží atd. by vyšly cca na 60.000,- Kč.
Co nám doporučíte a jaký je Váš názor?
Kotel nám bez problémů funguje, v bytě ani v domě se od posledního měření nic neměnilo, okna máme stará špaletová, už takhle nám okny do bytu profukuje dost...

Děkuji předem za Vaši odpověď!
Dobrý den,

servisní prohlídka pomůže včas odhalit závady, které nejsou na první pohled patrné, ale mohou negativně ovlivnit životnost kotle a snížit jeho účinnost.
Servisní prohlídku a její rozsah uvádí výrobce v dokumentaci dodávané ke spotřebiči. V protokolu o servisní prohlídce technik vyznačí všechny provedené úkony a výsledky předepsaných měření. Měření se provádí podle TPG 70401.
Výše uvedený výsledek měření je alarmující, ale předešlé měření mohlo proběhnout např. při přivřeném ohni.
Výpočet přívodu vzduchu, který je nutný pro hoření, je možné určit z grafů příslušné TPG pro spotřebič tybu B.
U kotle typu C se jedná o souosé potrubí a nebezpečí uhasnutí v případě nedostatku přívodního vzduchu nehrozí.
Přívodní potrubí je nutné naddimenzovat podle výkonu kotle - může po správném návrhu problém vyřešit.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk