Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.12.15 / dotaz č. 64687
Dobrý den,

rádi bychom požádali o radu, jaký typ vytápnění zvolit pro náš dům. Je to novostavba a rozhodujeme se mezi tepelným čerpadlem vzduch / voda a elektrickým kotlem. Kotel je výrazně levnější, ale jde nám o spotřebu a účinnost. Dům bude vybaven rekuperací, postaven je bez zateplení z 50 cihly Porotherm + vatovaných cihel 44 Porotherm. Okna jsou hliníková, 3 komorová s izolačním 3 sklem, Ug=0,5/0,6 W.m-2.K- 1

Předem děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Podle Vašeho popisu se bezpochyby jedná o stavbu se snahou dosáhnout nízko-energetického standardu. Tepelná ztráta (v kW) a tepelná potřeba (v kWh/rok) nebude patrně příliš vysoká. Zvláště pokud bude na rekuperaci dosaženo plánované účinnosti. Přesto není elektrické přímotopné vytápění v těchto případech doporučováno.
Orientační propočty uvádějí, že u domu s tepelnou ztrátou do 10 kW činí v letošním roce skutečná cena 1 kWh něco kolem 2,65 Kč. To by znamenalo, že například při tepelné ztrátě 5 kW (teď ty hodnoty berte skutečně orientačně, to já nemohu přesně vědět), které odpovídá roční potřeba tepla na vytápění cca 8 000 kWh, protopíte více než 20 000,- Kč.
U tepelného čerpadla s topným faktorem 1:3 vychází cena 1 kWh něco kolem 1,05 Kč. U tepelného čerpadla vzduch voda bude průměrný topný faktor sice o něco nižší, ale dají se očekávat cca poloviční provozní náklady na vytápění oproti přímotopu, tedy odhadem kolem 10 tis. kč..
Elektrokotel pořídíte kolem tuším za cca 10 tis. Kč Malé tepelné čerpadlo vzduch – voda s rotačním kompresorem českého výrobce s výkonem 8 kW cca za 80 tis. Kč a samozřejmě u renomovaných výrobců se scroll kompresory budeme od 150 000,- dále. Existuje tedy řešení, kde prostá návratnost není vůbec špatná.
Rozdíl bude v otopné soustavě. Pozor, pokud bude dimenzována na elektrokotel s vyšší teplotou topné vody, bude do budoucna problém s náhradou za nízkoteplotní zdroj (tepelné čerpadlo, kondenzační kotle plynové nebo peletové). Pro tepelné čerpadlo je ve Vašem nízkoenergetickém domě ideální podlahové vytápění. Pokud nebude, tak je potřeba mít správně dimenzované radiátory na teplotní spády kolem 45/30°C.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk