Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.15 / dotaz č. 64766
Dobrý den,

provádíte také měření topných systémů, resp. úniků vody z nich?

Na nově zrekonstruované chalupě (Želnava) máme problém s poklesem tlaku v topné soustavě. Topnou soustavu tvoří el. kotel Protherm 18kW, bojler 250l Dražice kombinovaný, klasické radiátory a kachlová pec s výměníkem tj. čerpadlo, trojcestný ventil atd. Máme problém s tím, že natlakujeme topení na cca. 1,2 atm. (expanzka na 0,9 - 1 bar). Topení bez problému topí, ale jakmile termostat vypne (např. noční režim), tlak spadne a el. kotel díky nízkému tlaku nesepne. V případě, že se netopí delší dobu, je třeba natlakovat téměř celou topnou soustavu, takže zde musí docházet k únikům. Topenáři, kteří zhotovovali si už nevědí rady, zkoušeli jsme aplikovat GEBO liquid, ale ani to nepomohlo. Bohužel nejsou nikde na zdi ani na podlaze vidět průsaky, máme všude dlažbu... Poprosím tedy o návrh řešení, příp. cenovou nabídku na servis a identifikaci poruchy.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Měřením otopných soustav a úniku otopné vody se běžně nezabýváme. Z měřících přístrojů máme k dispozici infrakameru, kterou provádíme proměřování domů z pohledu úniků tepla a která může odkrýt vady na elektroinstalaci nebo rozvodech, pokud se projevují místním zvýšením teploty (únik teplé vody a změna tepelné vodivosti zdiva). Tuto službu je možno si u nás objednat a poskytujeme ji za úplatu podle ceníku zveřejněného na našich webových stránkách.
To, jak popisujete ztrátu tlaku v soustavě po vychladnutí by třeba napovídalo, že expanzní nádoba je příliš malá a že dochází k odpouštění náplně přes pojistný ventil při ohřátí vody v soustavě a po vychladnutí pak voda chybí. Tomu předchází vždy nárůst tlaku v soustavě až na otevírací přetlak pojistného ventilu. Další možností je porucha pojistného ventilu, který odpouští při příliš nízkém tlaku. Předpokládám, že obě tyto možnosti vaši topenáři již ověřili, protože odtok pojistného ventilu by měl být proveden jako viditelný.
To, že se voda ztrácí i v době klidu, by ukazovalo, že je v soustavě netěsnost. Nemusí to být hned prasklá trubka ve zdi nebo v podlaze. Nejčastěšími místy úniku jsou armatury. Únik může být velmi pozvolný, že se voda stačí odpařovat a není na první pohled nic vidět. Zkuste prověřit uzavírací kohout před a za čerpadlem (většinou se ovládají šroubovákem), pootočit a zatlačit na kuželku, nebo automatický odvzdušňovací ventil, který se může samovolně povolit a levné mají krátkou životnost.
S pozdravem
Krejčí
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk