Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.12.15 / dotaz č. 64809
Dobrý den, rád bych se zeptal. Chystám se měnit kotel, který už dosluhuje. Ten stávající má 32 kW a když už budu pořizovat nový tak bych ho chtěl mít správně nadimenzovaný podle ztrát. Kolik takový výpočet ztrát na objekt vyjde a máte u vás někoho kdo toto umí spočítat?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Výpočet tepelných ztrát domu pro vytápění provádějí projektanti ústředního vytápění. Podrobný výpočet pro jednotlivé místnosti včetně realizačního návrhu a dimenzování otopné soustavy pro rodinný domek stojí obvykle v rozmezí 6 až 10 tis. Kč. Podkladem je projektová dokumentace nebo dostatečně podrobné a správné zaměření domu.
Seznam oprávněných autorizovaných osob najdete na stránkách ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků) v sekci specializace technika prostředí staveb. www.ckait.cz
Zjednodušeným způsobem lze tepelnou ztrátu vypočítat obálkovou metodou, kdy se hodnotí dům jako celek. Pro určení výkonu zdroje to postačí. Tuto službu lze objednat i v poradenském středisku Energy Centre v Č.B. Více na stránkách www.eccb.cz v sekci pro veřejnost – služby – energetický průkaz ECČB, kde naleznete i ceník. Nezaměňovat prosím tento výpočet s Průkazem energetické náročnosti budov vyžadovaným při prodeji a nájmu budovy apod. podle zákona o hospodaření s energií. Zde se jedná jen o zjednodušené energetické hodnocení domu pro účely poradenství, jak snížit energetickou náročnost hodnoceného domu a například i návrhu kotle apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk